Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Muffinki z malinami to jeden z najłatwiejszych deserów do przygotowania. Nie wymagają miksera, długotrwałego wyrabiania ciasta czy wielu godzin oczekiwania. Wystarczy kilka podstawowych składników i podstawowe umiejętności kulinarne. Przepis na muffinki z malinami to połączenie słodkiej waniliowej bazy i lekko kwaskowatego, owocowego akcentu. Babeczki są lekkie, odświeżające i po prostu nie sposób się im oprzeć.
Szybkie muffinki z malinami można zrobić w niecałe 30 minut. W jednej misce trzeba wymieszać ze sobą suche składniki, a w drugiej - pozostałe mokre produkty. Po połączeniu ich ze sobą i dodaniu soczystych owoców powstanie masa, z której wyrosną babeczki. Waniliowe ciasto świetnie podkreśla smak malin, które w trakcie pieczenia lekko się zapadają, tworząc "wilgotne" punkty w środku każdej babeczki. Dzięki temu każdy kęs będzie wyjątkowo soczysty i mocno owocowy. Babeczki można lekko oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą, żeby jeszcze piękniej się prezentowały.
Foremka na 12 muffinek
Jeśli chcesz dodać babeczkom odrobinę luksusu i sprawić, żeby wyglądały jak z najlepszej cukierni - przygotuj do nich polewę z białej czekolady. Wystarczy rozpuścić w garnuszku 100 g białej czekolady i dodać do niej 100 ml śmietanki 30%. Następnie wymieszać, aby masa nabrała kremowej konsystencji. Gdy muffinki z malinami lekko przestygną, polej je delikatnie z wierzchu. Słodycz czekolady świetnie zrównoważy kwaśny aromat malin.
Równie popularnym przepisem na muffinki z malinami jest ten, w którym ciasto nie jest waniliowe, a czekoladowe. Owoce wspaniale współgrają z takim aromatem. Możesz bez problemu wykorzystać nasz przepis, jedynie delikatnie go modyfikując. Dodaj 3 łyżki kakao i nieco zmniejsz ilość mąki (z 250 gramów do 220 gramów). Jeśli jesteś prawdziwym miłośnikiem takich smaków, możesz też dorzucić nieco posiekanej, gorzkiej czekolady do masy. Każda babeczka będzie miała nie tylko owocowy sok, ale też przyjemnie rozpuszczone czekoladowe nadzienie.
Nie masz świeżych owoców? Pieczesz muffinki z malinami poza letnim sezonem? Nic straconego, możesz użyć mrożonych malin i to najlepiej bez ich wcześniejszego rozmrażania. Wystarczy oprószyć je łyżką mąki (dzięki temu nie opadną na dno babeczek), a potem ostrożnie wmieszać je w ciasto, tuż przed przełożeniem do formy. Pamiętaj, żeby nie mieszać ich zbyt długo, żeby nie puściły soku. Muffinki z mrożonymi malinami smakują tak samo dobrze, jak te ze świeżymi owocami, a można je robić przez cały rok.
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5065
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1682
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1203281
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5065
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1682
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1203281
Składniki
Maliny umyj i osusz. Odłóż na później.
W pierwszej misce połącz suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Przemieszaj.
W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: mleko, olej, jajko i ekstrakt waniliowy.
Do suchych składników przelej mokre. Wymieszaj krótko drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką - tylko do połączenia w jednolite ciasto.
Do masy dodaj maliny i delikatnie wmieszaj w ciasto.
Przełóż masę do natłuszczonych masłem foremek na muffinki (do 3/4 wysokości) i piecz ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni (w trybie góra-dół).
Muffinki z malinami wystudź i przed podaniem delikatnie oprósz cukrem pudrem.