Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki z sosem karmelowym

Muffinki z sosem karmelowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1424

Dodano:

Odsłon: 350

Macie ochotę na mały cheat day? Za mną ostatnio chodziło coś słodkiego i tak padło na pyszne muffinki z sosem karmelowym. Wszystko byłoby w porządku, bo jedna babeczka to jeszcze nie zbrodnia, ale ciężko na jednej skończyć i tak właśnie robi się cheat day. Tym samym podaję Wam 2 przepisy jednocześnie: jak zrobić obłędne babeczki i wspomniany kontrowersyjny cheat day.

Składniki

  • Muffiny:
  • 1 (130 g) dobrze dojrzały banan
  • 1 szklanka (130 g) mąki
  • 1/3 szklanki (70 g) oleju
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki (50 g) cukru
  • 1/3 szklanki fistaszków
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Sos karmelowy z fistaszkami:
  • 2/3 szkalanki (100 g) cukru
  • 8 łyżek śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki fistaszków
  • 4 łyżki wody
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1) Banana rozgnieść dokłdnie widelcem.

    2) W jednej misce wymieszać suche składniki: przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę. W drugiej misce wymieszać mokre składniki:
    olej, jajko i rozgniecione banany.

    3) Cały czas mieszając połączyć suche i mokre składniki, dolewając mokre do suchych. Na koniec dodać lekko podprażone orzeszki.

    4) Gotową masę nałożyć do silikonowych foremek lub innych wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych pailotkami.

    5) Piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

    6) Przygotować sos karmelowy: na patelni umieścić wodę oraz cukier i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, i gotować do momentu aż cukier się
    całkowicie rozpuści i masa będzie miała bursztynowy kolor (nie wolno mieszać, jedynie potrzasać naczyniem). Ściagnąć z palnika, dodać kremówke i wymieszać.
    Na koniec dodać lekko podprażone fistaszki.

    7) Upieczone i wystudzone muffiny obficie polewamy gotowym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń