Desery Przepis na:
Muffinki z sosem karmelowym

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1424
Dodano: 22.03.2017
Odsłon: 350
Składniki
- Muffiny:
- 1 (130 g) dobrze dojrzały banan
- 1 szklanka (130 g) mąki
- 1/3 szklanki (70 g) oleju
- 1 jajko
- 1/3 szklanki (50 g) cukru
- 1/3 szklanki fistaszków
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Sos karmelowy z fistaszkami:
- 2/3 szkalanki (100 g) cukru
- 8 łyżek śmietanki 30%
- 1/2 szklanki fistaszków
- 4 łyżki wody
5-6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
1) Banana rozgnieść dokłdnie widelcem.
2) W jednej misce wymieszać suche składniki: przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę. W drugiej misce wymieszać mokre składniki:
olej, jajko i rozgniecione banany.
3) Cały czas mieszając połączyć suche i mokre składniki, dolewając mokre do suchych. Na koniec dodać lekko podprażone orzeszki.
4) Gotową masę nałożyć do silikonowych foremek lub innych wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych pailotkami.
5) Piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
6) Przygotować sos karmelowy: na patelni umieścić wodę oraz cukier i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, i gotować do momentu aż cukier się
całkowicie rozpuści i masa będzie miała bursztynowy kolor (nie wolno mieszać, jedynie potrzasać naczyniem). Ściagnąć z palnika, dodać kremówke i wymieszać.
Na koniec dodać lekko podprażone fistaszki.
7) Upieczone i wystudzone muffiny obficie polewamy gotowym sosem.
Komentarze do przepisu (0)