Do góry

Desery Przepis na:

Muffiny kawowo-czekoladowe

Muffiny kawowo-czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 2178

Dodano:

Odsłon: 1106

Puszyste, wilgotne muffiny. Połączenie kawa-cynamon-czekolada działa na mnie w sposób diabelski. Zapominam, że dieta… że późnym wieczorem, to może nie warto… że może boczki urosną, jeśli zjem siódmą sztukę pod rząd. Ja je po prostu pałaszuję.

Składniki

  • (na ok. 15 sztuk)
  • składniki suche:
  • 2 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej sypkiej (kawę w granulkach wystarczy przetrzeć przez sitko)
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
  • składniki mokre:
  • 125g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Muffiny kawowo-czekoladowe

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
    Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
    Czekoladę siekamy.

  2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kawę rozpuszczalną, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Dokładamy posiekaną czekoladę i wszystko razem mieszamy.

  3. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z mlekiem wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt waniliowy, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.

  4. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.

  5. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut.

  6. Muffiny gotowe i na tym możemy nasze pichcenie zakończyć. Świetnie smakują bez żadnych dodatków, ponieważ są wilgotne, puszyste i aromatyczne. Jeśli mamy ochotę na spotęgowanie czeko-efektu, możemy polać muffiny roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub przygotować ulubiony krem na bazie serka mascarpone, czy bitej śmietany.
    Ja pałaszuję je na ciepło ze szklanką zimnego mleka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń