Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy trwa sezon na truskawki, warto je wykorzystać w szybkich i prostych ciastach do zrobienia. Do tego przepisu nie potrzebujesz wiele składników. Sprawdź sam!
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24884
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6017
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 263
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24884
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6017
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 263
Składniki
Truskawki powinny być okazałe i przede wszystkim dojrzałe. Należy wcześniej je umyć, osuszyć oraz usunąć szypułki. Następnie pokrój je na kawałki. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Jeżeli posiadasz specjalną formę na muffiny, to koniecznie wyłóż je papilotkami.
Przygotuj sobie miskę, do której należy wlać roztopione masło lub olej roślinny i mleko. Rozbij do środka również jajka. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie ze sobą, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Będzie ci również potrzebna druga miska, w której połączysz sypie składniki. Do środka wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Wszystko zamieszaj dokładnie ze sobą.
Do miski z sypkimi składnikami, wlej zawartość pierwszej miski i delikatnie wymieszaj. Musisz zwrócić uwagę na to, czy mąka się rozpuściła. Wówczas możesz zakończyć mieszanie, ponieważ nie można zbyt długo wykonywać tej czynności. Gdy otrzymasz już odpowiednią konsystencję, dodaj na końcu wcześniej pokrojone na kawałki truskawki i wymieszaj.
Gotowe ciasto przelej do przygotowanych na formie papilotek i włóż do rozgrzanego już piekarnika. Muffinki piecz przez około 25 minut. Jeżeli zdecydujesz się na wykonanie polewy, należy muffinki nią polać już po ich przestudzeniu. Możesz również ozdobić je według własnego pomysłu. Będą stanowić świetną dekorację na każdym stole.