Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 376
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 177
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 376
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 177
Składniki
Czekoladę połamać na drobne kawałki, włożyć do rondelka, wlać 100g śmietanki kremówki, ogrzewać do rozpuszczenia czekolady. W czasie ogrzewania pamiętać, aby często mieszać w naszym rondelku, gdyż czekolada lubi się przypalać. Gdy mamy już jednolity krem czekoladowo- śmietankowy, dodajemy pokruszoną chałwę. Całość mieszamy (podgrzewając na wolnym ogniu), aż do połączenia składników. Krem odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie pozostałe 100g śmietanki ubijamy mikserem, aż powstanie nam gęsta bita śmietana. Następnie łączymy ją z chłodnym kremem chałwowym. Nasz mus wstawiamy na godzinkę do lodówki, aby trochę stężał. Przed podaniem dekorujemy świeżymi malinami, jeśli jest akurat sezon. Jeżeli nie ma, możemy użyć malin z kompotu. Wówczas należy pamiętać o ich dokładnym osączeniu.
Smacznego.