Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, rozpływający się w ustach mus. Gorąco polecam.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2165
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3280
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1335
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2087
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2165
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3280
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1335
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2087
Składniki
Tortownica 15-16 cm. Masło i połamane czekolady rozpuszczamy ciągle mieszając w saganku o grubym dnie, potem lekko przestudzić. Żółtka oddzielamy od białek, białka odkładamy do lodówki. Żółtka z kakao ubijamy i dodajemy partiami lekko ciepłą czekoladę. Żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy 40 ml zimnej wody, odstawiamy. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy oba rodzaje cukru. Miksujemy aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Ubite białka stopniowo delikatnie mieszamy z masą czekoladową. Do napęczniałej żelatyny dolewamy 40 ml wody i rozpuszczamy podgrzewając ją w rondelku z ciepłą wodą.Studzimy. Tortownicę wykładamy folią przezroczystą. Biszkopty delikatnie maczamy w mleku i wypełniamy spód tortownicy. Ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę powoli wlewamy do masy i delikatnie mieszamy. Gotową masę od razu przelewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki. Po chwili jak masa leciutko stwardnieje możemy lekko wcisnąć cząstki czekolady. Na koniec torcik posypujemy wiórkami czekolady. Schładzamy ok. 3 godziny