Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, rozpływający się w ustach mus. Gorąco polecam.
Tortownica 15-16 cm.
Masło i połamane czekolady rozpuszczamy ciągle mieszając w saganku o grubym dnie, potem lekko przestudzić.
Żółtka oddzielamy od białek, białka odkładamy do lodówki.
Żółtka z kakao ubijamy i dodajemy partiami lekko ciepłą czekoladę.
Żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy 40 ml zimnej wody, odstawiamy.
Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy oba rodzaje cukru.
Miksujemy aż piana będzie gęsta i błyszcząca.
Ubite białka stopniowo delikatnie mieszamy z masą czekoladową.
Do napęczniałej żelatyny dolewamy 40 ml wody i rozpuszczamy podgrzewając ją w rondelku z ciepłą wodą.Studzimy.
Tortownicę wykładamy folią przezroczystą.
Biszkopty delikatnie maczamy w mleku i wypełniamy spód tortownicy.
Ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę powoli wlewamy do masy i delikatnie mieszamy.
Gotową masę od razu przelewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki.
Po chwili jak masa leciutko stwardnieje możemy lekko wcisnąć cząstki czekolady. Na koniec torcik posypujemy wiórkami czekolady.
Schładzamy ok. 3 godziny
Puszysty czekoladowo-kawowy deser znutką migdałową na każdą okazję.POLECAM!
Odsłon: 12186
Mus czekoladowy, delikatny, rozpływający się w ustach ... gotowy dosłownie w...
Odsłon: 3626
Przepyszne ciasteczka, pozostają długo świeże. Szybkie do wykonania.
Odsłon: 37
Pyszne kruche rogaliki, do zrobienia których potrzebujemy tylko trzech składn...
Odsłon: 7580
To taki domowy fastfood, może być na obiad, śniadanie, kolację
Odsłon: 65
Szybki i pyszny deser. Pomysł na zastosowanie owoców sezonowych. Do kawy, do...
Odsłon: 139
Przepyszne ciasteczka, pozostają długo świeże. Szybkie do wykonania.
Odsłon: 37
Pyszne kruche rogaliki, do zrobienia których potrzebujemy tylko trzech składn...
Odsłon: 7580
To taki domowy fastfood, może być na obiad, śniadanie, kolację
Odsłon: 65
Szybki i pyszny deser. Pomysł na zastosowanie owoców sezonowych. Do kawy, do...
Odsłon: 139
Składniki
Tortownica 15-16 cm. Masło i połamane czekolady rozpuszczamy ciągle mieszając w saganku o grubym dnie, potem lekko przestudzić. Żółtka oddzielamy od białek, białka odkładamy do lodówki. Żółtka z kakao ubijamy i dodajemy partiami lekko ciepłą czekoladę. Żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy 40 ml zimnej wody, odstawiamy. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy oba rodzaje cukru. Miksujemy aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Ubite białka stopniowo delikatnie mieszamy z masą czekoladową. Do napęczniałej żelatyny dolewamy 40 ml wody i rozpuszczamy podgrzewając ją w rondelku z ciepłą wodą.Studzimy. Tortownicę wykładamy folią przezroczystą. Biszkopty delikatnie maczamy w mleku i wypełniamy spód tortownicy. Ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę powoli wlewamy do masy i delikatnie mieszamy. Gotową masę od razu przelewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki. Po chwili jak masa leciutko stwardnieje możemy lekko wcisnąć cząstki czekolady. Na koniec torcik posypujemy wiórkami czekolady. Schładzamy ok. 3 godziny
Przepisy Desery
Desery
Słodki bałagan z Eton
Desery
Puszysta rolada z truskawkami. Krem rozpływa się w ustach
Desery
Kruche ciasteczka z powidłami śliwkowymi
Desery
Szybkie ciasto z truskawkami i galaretką
Słodki bałagan z Eton
Dzisiaj zapraszam na bardzo prosty, klasyczny, letni deser z owoców, bez i bi...
Odsłon: 8
Puszysta rolada z truskawkami. Krem rozpływa się w ustach
Biszkopt, kremowe nadzienie i truskawki, czego chcieć więcej? Jeśli jesteś zw...
Odsłon: 21