Do góry

Desery Przepis na:

Mus czekoladowy z ciastkiem

Mus czekoladowy z ciastkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 1892

Dodano:

Odsłon: 2938

Rewelacyjny czekoladowy deser, który z pewnością Wam zasmakuje

Składniki

  • Ciasto czekoladowe:
  • Mus czekoladowy:
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Mus czekoladowy z ciastkiem

Przygotowanie

  1. Ciasto czekoladowe:
    • 160 g mąki pszennej
    • 35 g kakao
    • 115 g cukru
    • ½ łyżeczki soli
    • ¾ łyżeczki sody
    • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 jajko
    • 120 g jogurtu
    • ¼ szklanki oleju
    Mus czekoladowy:
    • 250 g gorzkiej czekolady
    • 100 g białej czekolady
    • 55 g masła
    • 4 łyżki wody
    • 500 ml śmietanki 30%
    • 1 łyżka cukru
    • 4 żółtka

  2. Do miski dodaj wszystkie składniki na ciasto czekoladowe. Miksuj przez około 3-4 minuty, aż do uzyskania jednolitej masy. Przełóż ciasto do małej blaszki i piecz około 40 minut, aż do uzyskania tzw. „suchego patyczka”.

    Do rondla dodaj czekolady, masło i 2 łyżki wody. Rozpuść składniki cały czas mieszając. Odstaw na 5 minut, aby masa trochę przestygła.
    Do małego rondelka dodaj żółtka, cukier i 2 łyżki wody. Cały czas mieszając, podgrzewaj około 3 minuty nie doprowadzając do wrzenia. Połącz rozpuszczoną czekoladę z masą jajeczną. Dobrze wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.

    Ubij śmietankę. Połowę ubitej śmietanki wymieszaj z przestudzoną masą czekoladową.
    Pokrusz czekoladowe ciasto do naczynia np. szklanki. Następnie wyłóż mus czekoladowy. Wierzch udekoruj ubitą śmietanka i posyp kawałkami czekoladowego ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń