Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 1892
Dodano: 08.03.2018
Odsłon: 2938
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Ciasto czekoladowe:
• 160 g mąki pszennej
• 35 g kakao
• 115 g cukru
• ½ łyżeczki soli
• ¾ łyżeczki sody
• ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 jajko
• 120 g jogurtu
• ¼ szklanki oleju
Mus czekoladowy:
• 250 g gorzkiej czekolady
• 100 g białej czekolady
• 55 g masła
• 4 łyżki wody
• 500 ml śmietanki 30%
• 1 łyżka cukru
• 4 żółtka
Do miski dodaj wszystkie składniki na ciasto czekoladowe. Miksuj przez około 3-4 minuty, aż do uzyskania jednolitej masy. Przełóż ciasto do małej blaszki i piecz około 40 minut, aż do uzyskania tzw. „suchego patyczka”.
Do rondla dodaj czekolady, masło i 2 łyżki wody. Rozpuść składniki cały czas mieszając. Odstaw na 5 minut, aby masa trochę przestygła.
Do małego rondelka dodaj żółtka, cukier i 2 łyżki wody. Cały czas mieszając, podgrzewaj około 3 minuty nie doprowadzając do wrzenia. Połącz rozpuszczoną czekoladę z masą jajeczną. Dobrze wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
Ubij śmietankę. Połowę ubitej śmietanki wymieszaj z przestudzoną masą czekoladową.
Pokrusz czekoladowe ciasto do naczynia np. szklanki. Następnie wyłóż mus czekoladowy. Wierzch udekoruj ubitą śmietanka i posyp kawałkami czekoladowego ciasta.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Honorata27 12 marca 2018Zgłoś do usunięcia
uwielbiam takie desery :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

pelen_brzuszek 08 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Lubię to :)0 Kto głosował? | Odpowiedz