Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjny czekoladowy deser, który z pewnością Wam zasmakuje
Ciasto czekoladowe:
• 160 g mąki pszennej
• 35 g kakao
• 115 g cukru
• ½ łyżeczki soli
• ¾ łyżeczki sody
• ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 jajko
• 120 g jogurtu
• ¼ szklanki oleju
Mus czekoladowy:
• 250 g gorzkiej czekolady
• 100 g białej czekolady
• 55 g masła
• 4 łyżki wody
• 500 ml śmietanki 30%
• 1 łyżka cukru
• 4 żółtka
Do miski dodaj wszystkie składniki na ciasto czekoladowe. Miksuj przez około 3-4 minuty, aż do uzyskania jednolitej masy. Przełóż ciasto do małej blaszki i piecz około 40 minut, aż do uzyskania tzw. „suchego patyczka”.
Do rondla dodaj czekolady, masło i 2 łyżki wody. Rozpuść składniki cały czas mieszając. Odstaw na 5 minut, aby masa trochę przestygła.
Do małego rondelka dodaj żółtka, cukier i 2 łyżki wody. Cały czas mieszając, podgrzewaj około 3 minuty nie doprowadzając do wrzenia. Połącz rozpuszczoną czekoladę z masą jajeczną. Dobrze wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
Ubij śmietankę. Połowę ubitej śmietanki wymieszaj z przestudzoną masą czekoladową.
Pokrusz czekoladowe ciasto do naczynia np. szklanki. Następnie wyłóż mus czekoladowy. Wierzch udekoruj ubitą śmietanka i posyp kawałkami czekoladowego ciasta.
Przepis pochodzi ze strony "My man's kitchen...Food & Photography". Polecam,...
Odsłon: 4746
Jeśli spróbujesz tego ciasta, zapragniesz mieć imieniny codziennie, by móc go...
Odsłon: 10339
Jeśli spróbujesz tego ciasta, zapragniesz mieć imieniny codziennie, by móc go...
Odsłon: 10339
Składniki
Ciasto czekoladowe: • 160 g mąki pszennej • 35 g kakao • 115 g cukru • ½ łyżeczki soli • ¾ łyżeczki sody • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia • 1 jajko • 120 g jogurtu • ¼ szklanki oleju Mus czekoladowy: • 250 g gorzkiej czekolady • 100 g białej czekolady • 55 g masła • 4 łyżki wody • 500 ml śmietanki 30% • 1 łyżka cukru • 4 żółtka
Do miski dodaj wszystkie składniki na ciasto czekoladowe. Miksuj przez około 3-4 minuty, aż do uzyskania jednolitej masy. Przełóż ciasto do małej blaszki i piecz około 40 minut, aż do uzyskania tzw. „suchego patyczka”. Do rondla dodaj czekolady, masło i 2 łyżki wody. Rozpuść składniki cały czas mieszając. Odstaw na 5 minut, aby masa trochę przestygła. Do małego rondelka dodaj żółtka, cukier i 2 łyżki wody. Cały czas mieszając, podgrzewaj około 3 minuty nie doprowadzając do wrzenia. Połącz rozpuszczoną czekoladę z masą jajeczną. Dobrze wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Ubij śmietankę. Połowę ubitej śmietanki wymieszaj z przestudzoną masą czekoladową. Pokrusz czekoladowe ciasto do naczynia np. szklanki. Następnie wyłóż mus czekoladowy. Wierzch udekoruj ubitą śmietanka i posyp kawałkami czekoladowego ciasta.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto z kremem i truskawkami
Desery
Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką
Desery
Najprostszy przepis na ciasto czekoladowe
Desery
Odrywane bułki drożdzowe z wiśniami
Ciasto z kremem i truskawkami
Robię te ciasto bardzo często ponieważ jest pyszne i proste w przygotowaniu....
Odsłon: 113
Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką
Doskonały smakołyk do kawy. Sernik na kruchym spodzie z porzeczkami i galaret...
Odsłon: 220