Do góry

Desery Przepis na:

Mus truskwkowy otulony kawowym biszkoptem w chmurce śmietanowo-czekoladowej

Mus truskwkowy otulony kawowym biszkoptem w chmurce śmietanowo-czekoladowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 970

Dodano:

Odsłon: 5247

Idealne połączenie (dla mnie) truskawek, kawy, śmietany i czekolady..mniam:)

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajka, 3 sztuki
  • Mąka pszenna, 0,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana, 3 łyżki
  • cukier, 1/3 szklanki
  • kawa mielona, 1 łyżka
  • proszek do pieczenia, 1 płaska łyżeczka
  • MUS:
  • truskawki, 0,5kg
  • Śmietana 30%, 200ml
  • jogurt naturalny, 2 łyżki
  • galaretka truskawkowa, 1 szt.
  • cukier kryształ, 5 łyżek
  • żelatyna, 2 łyżeczki
  • Wierzch: śmietanka 30%, 400ml
  • strata mleczka czekoalda, ok 100g
  • cukier puder, 2 łyżki
  • śmietan fix, 2 szt.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Mus truskwkowy otulony kawowym biszkoptem w chmurce śmietanowo-czekoladowej

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Ubić na sztywno białka, dodać cukier i żółtka i wymieszać delikatnie. Do powstałej masy przesiać mąkę, kawę, proszek do pieczenia i ponownie delikatnie i dokładnie wymieszać. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm i piec w 170st.C przez około 25-30min (do tzw suchego patyczka)

  2. Mus: Galaretkę rozmieszać w ok 200ml gorącej wody- odstawić do ostygnięcia. Tryskawki zmiksować z cukrem, śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Połączyć truskawki, śmietanę i jogurt- delikatnie wymieszać. Do masy wlać ostudzoną galaretkę. Rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny w niecałe pół szklanki gorącej wody. Gdy będzie letnie wlać do musu, dokładnie wymieszać i ostawić do lodówki.

  3. Ostudzony biszkopt przeciąć na dwa krążki. Dolny włożyć do tortownicy, (można nasączyć naparem kawy), wylać na niego tężejący mus, przykryć drugim krążkiem (też można go nasączyć) i włożyć do lodówki na około 1h by stężało.

  4. Zetrzeć na małych oczkach czekoladę. Ubić na sztywno śmietankę z cukrem i śmietan fix''em i wymieszać dokładnie ze startą czekoladą.

  5. Wyjąć z tortownicy stężałe już ciasto i udekorować wierzch i boki przygotowaną śmietaną ze startą czekoladą. Schłodzić jeszcze około 1h. Przechowywać w lodówce, SMACZNEGO!!

  6. Przepisy z moimi modyfikacjami z cincin.pl, majanaboxing.blox.pl.. UWAGA!!!!! W oryginalnym przepisie na krem truskawkowy(u mnie mus) nie było mowy o żelatynie, jednak mnie się masa nie chciała zsiąść dlatego dodałam żelatynę- wyszedł delikatny mus. W wypadku gdyby ktoś chciał bardziej zwartej konsystencji polecam dodać jeszcze 1 łyżeczkę żelatyny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń