Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny mus z białej czekolady z owocami i kruszonką. Owoce można dobrać według własnych upodobań - moja propozycja to borówki, ale mogą być również truskawki, maliny czy inne owoce. Idealnie słodki, dobry na gorące dni jako alternatywa dla lodów. Smacznego!
Mikser, miski, rondelek lub patelnia
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1146
Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym...
Odsłon: 127
Smaczne danie :)
Odsłon: 698
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1146
Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym...
Odsłon: 127
Smaczne danie :)
Odsłon: 698
Składniki
100 ml śmietany podgrzej, aby była gorąca - nie zagotowuj! Gorącą śmietaną zalej żółtka i wymieszaj. Czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj do śmietany wymieszanej z żółtkami i wymieszaj. Odstaw do schłodzenia, najlepiej do lodówki.
Pozostałe 200 ml schłodzonej śmietanki wymieszaj ze schłodzoną masą czekoladową z żółtkami. Całość ubij mikserem na gęsty krem.
Przygotuj pucharki lub szklanki, w których podasz deser. Na dno pucharków wsyp mniej więcej połowę borówek. Na owoce wylej gotowy mus i całość wstaw do lodówki do stężenia na kilka godzin (ja chłodziłam około 4 godziny).
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki wsyp do miski i wyrabiaj, aż powstaną kawałki ciasta. Kruszonkę wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 160°C z funkcją góra-dół ok. 10-13 minut. Co jakiś czas w trakcie pieczenia przemieszaj kruszonkę, aby się nie przypaliła.
Na stężały mus czekoladowy wyłóż kruszonkę. Pozostałe owoce zasyp około 3 łyżkami cukru i wsyp całość na patelnię lub do rondelka. Podgrzewaj około 5 minut, aż z owoców wydzieli się sok. Gorące owoce wyłóż na deser. Podawaj od razu po przygotowaniu.