Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny mus z białej czekolady z owocami i kruszonką. Owoce można dobrać według własnych upodobań - moja propozycja to borówki, ale mogą być również truskawki, maliny czy inne owoce. Idealnie słodki, dobry na gorące dni jako alternatywa dla lodów. Smacznego!
Mikser, miski, rondelek lub patelnia
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 186
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 385
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1774
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3322
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 26832
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 186
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 385
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1774
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3322
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 26832
Składniki
100 ml śmietany podgrzej, aby była gorąca - nie zagotowuj! Gorącą śmietaną zalej żółtka i wymieszaj. Czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj do śmietany wymieszanej z żółtkami i wymieszaj. Odstaw do schłodzenia, najlepiej do lodówki.
Pozostałe 200 ml schłodzonej śmietanki wymieszaj ze schłodzoną masą czekoladową z żółtkami. Całość ubij mikserem na gęsty krem.
Przygotuj pucharki lub szklanki, w których podasz deser. Na dno pucharków wsyp mniej więcej połowę borówek. Na owoce wylej gotowy mus i całość wstaw do lodówki do stężenia na kilka godzin (ja chłodziłam około 4 godziny).
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki wsyp do miski i wyrabiaj, aż powstaną kawałki ciasta. Kruszonkę wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 160°C z funkcją góra-dół ok. 10-13 minut. Co jakiś czas w trakcie pieczenia przemieszaj kruszonkę, aby się nie przypaliła.
Na stężały mus czekoladowy wyłóż kruszonkę. Pozostałe owoce zasyp około 3 łyżkami cukru i wsyp całość na patelnię lub do rondelka. Podgrzewaj około 5 minut, aż z owoców wydzieli się sok. Gorące owoce wyłóż na deser. Podawaj od razu po przygotowaniu.