Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 866 Ocena: 17895
Dodano: 08.03.2021
Odsłon: 858
5-6 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
W 50 ml ciepłego mleka z dodatkiem cukru rozpuszczamy rozkruszone drożdże.
Wyrośnięte drożdże przekładamy do mąki, dodajemy roztrzepane jajka z solą, masło i resztę mleka.
Całość dokładnie wyrabiamy.
Naczynie z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce
przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto na parowańce podwoi objętość
dzielimy na części i lekko rozklepujemy.
Każdy kawałek nadziewamy dżemem i zlepiamy, tworząc kulkę.
Mak przesypujemy na talerz i obtaczamy w nim bułki.
Jeśli ciasto jest zbyt suche zwilżmy bułki wodą i obtoczmy w maku.
Gotowe bułki przykrywamy i odstawiamy na ok. 20 minut do podrośnięcia.
Bułki parujemy 10 -13 minut z zależności od wielkości.
Część parującą możemy wyłożyć papierem do pieczenia.
Na skróty
Komentarze do przepisu (11)

Dariusz-D 14 marcaZgłoś do usunięcia
Super te knedle.Może będę umiał zrobić.
0 Kto głosował? | Odpowiedz

BEATA1978 12 marcaZgłoś do usunięcia
Fajny pomysł z makiem, takich jeszcze nie jadłam :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 09 marcaZgłoś do usunięcia
Super:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Dolcevita-in-my-kitchen 09 marcaZgłoś do usunięcia
Pysznosci, uwielbiam :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 09 marcaZgłoś do usunięcia
Pyszotka:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

SprytnaChochla 09 marcaZgłoś do usunięcia
Smakowicie wyglądają!1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 08 marcaZgłoś do usunięcia
A ja bym nawet teraz zjadł, a co ;pSuper, pycha :) Odpowiedzi: 2 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz

konhambos 08 marcaZgłoś do usunięcia
Pyszne, lubie je z sosem waniliowym.2 Kto głosował? | Odpowiedz