Do góry

Desery Przepis na:

Nadziewane parowańce z makiem ( knedle)

Przepis dnia 2021-03-14
Nadziewane parowańce z makiem ( knedle)

Autor:

Przepisów i artykułów: 866 Ocena: 17895

Dodano:

Odsłon: 858

Parowane bułeczki z dżemem wiśniowym obtaczane w maku. Lekka smaczna przekąska doskonała na deser i śniadanie.

Składniki

  • Ciasto: mąka pszenna 500 g
  • drożdże 20 g
  • 2 jajka
  • mleko 375 ml +2 łyżeczki rozpuszczonego masła
  • cukier 10 g
  • szczypta soli
  • Nadzienie: dżem wiśniowy z kawałkami owoców
  • mak do obtaczania
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Nadziewane parowańce z makiem ( knedle)

Przygotowanie

  1. W 50 ml ciepłego mleka z dodatkiem cukru rozpuszczamy rozkruszone drożdże.
    Wyrośnięte drożdże przekładamy do mąki, dodajemy roztrzepane jajka z solą, masło i resztę mleka.
    Całość dokładnie wyrabiamy.
    Naczynie z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce
    przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto na parowańce podwoi objętość
    dzielimy na części i lekko rozklepujemy.
    Każdy kawałek nadziewamy dżemem i zlepiamy, tworząc kulkę.
    Mak przesypujemy na talerz i obtaczamy w nim bułki.
    Jeśli ciasto jest zbyt suche zwilżmy bułki wodą i obtoczmy w maku.
    Gotowe bułki przykrywamy i odstawiamy na ok. 20 minut do podrośnięcia.

    Bułki parujemy 10 -13 minut z zależności od wielkości.
    Część parującą możemy wyłożyć papierem do pieczenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń