Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy przepis na mięciutkie jagodzianki
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 100
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 99
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 100
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 99
Składniki
W rondelku podgrzewamy lekko mleko. W misce rozcieramy drożdże z łyżką cukru, dodajemy 5 łyżek letniego mleka i łyżeczkę mąki. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Do pozostałego mleka dodać masło i gotować na małym ogniu do czasu rozpuszczenia się masła. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Do miski dodaje przestudzone mleko z masłem, cukry, żółtka, rozczyn drożdżowy i mieszam na koniec dodaje partiami przesianą mąkę i wszystko mieszam łyżką drewnianą. Gdy składniki się połączą wyrabiam ciasto rękoma. Miskę podsypuje odrobiną mąki wkładam ponownie do niej ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. ( podwojenie swojej objętości). W tym czasie jagody wypłukałam pod bieżącą wodą, wysuszyłam na ręczniku papierowym i przełożyłam do głębokiego talerza. Posypałam cukrem pudrem oraz mąką ziemniaczaną i lekko wymieszałam. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągamy na blat posypany odrobiną maki. Z ciasta uformować wałek i podzielić go nożykiem na 16 równych części. Każdy kawałek rozpłaszczyć dłonią i nałożyć na niego łyżkę farszu jagodowego. Skleić jak pieroga a następnie uformować bułeczkę. Gotowe bułeczki przykrywam ściereczką i dopiero wtedy nastawiam piekarnik na 180 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje bułeczki smaruje mlekiem i wkładam do piekarnika do momentu, aż się zarumienią ok 12 minut. Lekko przestudzone oblewam cukrem pudrem.