Do góry

Desery Przepis na:

Najlepszy,puszysty, piankowy sernik z wiaderka +FILM

Najlepszy,puszysty, piankowy sernik z wiaderka +FILM

Autor:

Przepisów i artykułów: 243 Ocena: 9363

Dodano:

Odsłon: 15340

Rewelacyjny, puszysty wręcz piankowy sernik z sera z wiaderka. Sernik wychodzi leciutki, napowietrzony, super się kroi, super wygląda. Bardzo polecam i zapraszam.

Składniki

  • Przepis na dużą blaszkę około 22x35 lub 25x40 SKŁADNIKI CIASTO -około 180g margaryny lub masła -4 żółtka-białka odkładamy do
  • -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -1 szklanka mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -3 łyżki cukru
  • MASA SEROWA -1 kg sera w wiaderku (ser dobrej jakości -3/4 szkl oliwy z oliwek lub oleju -3 budynie śmietankowe po 40g bez cu
  • -1 1/2 szkl mleka -1 cukier waniliowy -6 żółtek (białka odkładamy)
  • PIANA -10 białek (4 z ciasta, 6 z masy ) -1,5 szklanki cukru
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Najlepszy,puszysty, piankowy sernik z wiaderka +FILM

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy.
    Blaszkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
    Wykładamy ciasto. Ciasta wychodzi nie dużo, ale smarujemy blaszkę nim cieniutko. Podczas pieczenia podrośnie.


    masa serowa

    Żółtka ucieramy wraz z cukrem waniliowym , dodajemy stopniowo ser, następnie budynie, oliwę lub olej i na końcu mleko, dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy.


    Piana

    Białka miksujemy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo 1,5 szkl cukru
    Miksujemy do rozpuszczenia cukru,czyli dość długo. Cukier musi się rozpuścić a piana musi być ciężka, bardzo gęsta. Odsyłam do filmu tam jest wszystko pokazane :)


    Masę serową mieszamy z pianą-dokładnie i delikatnie.

    Wylewamy na ciasto. Pieczemy około 55-60 minut w temperaturze 170 stopni grzanie góra-dół. Wsadzamy do już nagrzanego piekarnika.


    WAŻNE!!!! podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, nie zaglądamy. Po 55 minutach wyłączamy piekarnik, nie otwieramy, zostawiamy w nim sernik aż wystygnie. Sernik troszeczkę opadnie, ale nie dużo. Po wystudzeniu sernik wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Pięknie się kroi i jest wspaniały

    I gotowe :-)




Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

okruszka 14 marca Zdecydowanie podany jest za krótki czas pieczenia. Piekłam 1 godz 20 minut, a spód upiekł się tylko po bokach, na środku była ciapa, zakalec z kruchego ciasta. Sam spód powinien być podpieczony co najmniej 15 minut. Proporcje na kruche ciasto też są złe, gdyż na ponad połowę margaryny szklanka mąki to zdecydowanie za mało. Gdybym piekła jeszcze raz to piekłabym w 200 stopniach z grzaniem od dołu z folią na górze blachy. Ciasto chociaż dobre w smaku to nie przypomina sernika, jest to pianka, zresztą tak też pisze. A i do blaszki 22x35 trzeba zrobić ranty z papieru/folii bo ciasto się wylewa! Ogólnie przepis do dużej modyfikacji. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Iwona-Sikora 21 stycznia Czy konieczne jest grzanie od początku góra-dół?
Z doświadczenia wiem,że grzanie od góry oprócz tego,że szybko przypieka wierzch ciasta -powoduje,że nie wyrasta oo maksymalnie w górę.Ja podpiekłabym go 30 min tylko od spodu a potem dołożyła górę....
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń