Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Może nazwa nie zbyt trafiona bo ciasto nie jest francuskie, ale taka widnieje w moim starym zeszycie. Ciasto bardzo smaczne i proste.
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka i śmietanę oraz cukier waniliowy, lekko zagniatamy na elastyczne ciasto. Jeżeli śmietana jest rzadka musimy dodać trochę więcej mąki.
Ciasto dzielimy na cztery części, każdą wałkujemy na prostokąt i pieczemy oddzielnie w dużej blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
W połowie szklanki mleka mieszamy obie mąki, cukry oraz jajka na gładką masę, resztę mleka gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy masę i mieszamy do uzyskania budyniu.
Jeszcze gorący budyń ucieramy z masłem i przekładamy upieczone wcześniej placki.
Zostawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Bigos po cygańsku bo fajny pomysł na obiad szczególnie gdy chcemy nieco zmod...
Odsłon: 70
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 44
Szybki, prosty makaron z pesto z rukoli to idealny, letni obiad :)
Odsłon: 12
To ciasto jest jednym z kilku ciast, które sam robię. Ale nr 1 jest właśnie t...
Odsłon: 4824
Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy,...
Odsłon: 196
Prosty deser straciatella z frużeliną czereśniową i owsianymi ciasteczkami to...
Odsłon: 187
Bigos po cygańsku bo fajny pomysł na obiad szczególnie gdy chcemy nieco zmod...
Odsłon: 70
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 44
Szybki, prosty makaron z pesto z rukoli to idealny, letni obiad :)
Odsłon: 12
To ciasto jest jednym z kilku ciast, które sam robię. Ale nr 1 jest właśnie t...
Odsłon: 4824
Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy,...
Odsłon: 196
Prosty deser straciatella z frużeliną czereśniową i owsianymi ciasteczkami to...
Odsłon: 187
Składniki
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka i śmietanę oraz cukier waniliowy, lekko zagniatamy na elastyczne ciasto. Jeżeli śmietana jest rzadka musimy dodać trochę więcej mąki. Ciasto dzielimy na cztery części, każdą wałkujemy na prostokąt i pieczemy oddzielnie w dużej blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
W połowie szklanki mleka mieszamy obie mąki, cukry oraz jajka na gładką masę, resztę mleka gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy masę i mieszamy do uzyskania budyniu. Jeszcze gorący budyń ucieramy z masłem i przekładamy upieczone wcześniej placki. Zostawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
Biszkopt japoński
Desery
Chrupiąca gofry domowe. Jak z najlepszej kawiarni
Desery
Najprostsze ciasto bez pieczenia z truskawkami
Desery
Deser truskawkowy na chrupiącym spodzie
Biszkopt japoński
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 56
Chrupiąca gofry domowe. Jak z najlepszej kawiarni
Kto nie lubi gofrów? Smakują wyjątkowo z sezonowymi owocami, choć gofry z teg...
Odsłon: 53