Do góry

Desery Przepis na:

Napoleonka.

Napoleonka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8457

Dodano:

Odsłon: 19056

Może nazwa nie zbyt trafiona bo ciasto nie jest francuskie, ale taka widnieje w moim starym zeszycie. Ciasto bardzo smaczne i proste.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki śmietany 18 %
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • masa: 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru zwykłego
  • 2 opakowania cukru waniliowego po 16 g każdy
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka i śmietanę oraz cukier waniliowy, lekko zagniatamy na elastyczne ciasto. Jeżeli śmietana jest rzadka musimy dodać trochę więcej mąki.
    Ciasto dzielimy na cztery części, każdą wałkujemy na prostokąt i pieczemy oddzielnie w dużej blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

  2. W połowie szklanki mleka mieszamy obie mąki, cukry oraz jajka na gładką masę, resztę mleka gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy masę i mieszamy do uzyskania budyniu.
    Jeszcze gorący budyń ucieramy z masłem i przekładamy upieczone wcześniej placki.
    Zostawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 09 listopada 2014 Wyśmienita - chętnie spróbowałabym kawałeczek ;D

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 09 listopada 2014 Co tam nazwa... PYSZNOŚCI takie... jak zwał, tak zwał...
Szukam sobie właśnie przepisu na jakieś pyszne ciacho, no i chyba ZNALAZŁAM! :)))

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń