Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W odcinku poświęconym kuchni skandynawskiej nie mogło zabraknąć wyśmienitego deser inspirowanego smakami północy. Przepis pochodzi z 412. odcinka programu "Ewa Gotuje"
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 830
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8941
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1320
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10541
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4751
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 830
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8941
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1320
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10541
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4751
Składniki
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. W rondelku roztopić łyżkę masła. Przełożyć jabłka, posłodzić cukrem trzcinowym, dodać łyżeczkę cynamonu i dusić na małym ogniu do miękkości. W razie potrzeby podlać wodą. Odstawić do wystudzenia.
Ciastka zmiksować w blenderze. Masło zrumienić w rondelku. Wrzucić zmielone ciasteczka, przyprawić resztą cynamonu, wymieszać i uprażyć. Wystudzić.
Zimną śmietankę ubić. Uperfumować cukrem waniliowym.
Do szklanek nałożyć mus z jabłek, kruszonkę z ciasteczek i bitą śmietanę. Na wierzch dać jeszcze trochę kruszonki. Ozdobić miętą i schłodzić w lodówce.