Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 9506
Dodano: 08.02.2015
Odsłon: 65864
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Nutella musi być miękka, płynna, więc jeśli trzymamy ją w lodówce, wyjmujemy około 2 godzin wcześniej.
Ciasteczka pokruszyć dokładnie (można to zrobić za pomocą malaksera, blendera, lub woreczka i np wałka do ciasta). Do pokruszonych petitek dodajemy płynne masło i miękką nutellę, mieszamy do połączenia składników.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy wykonaną mieszanką, dociskamy dłońmi na całej powierzchni, wkładamy na godzinę do lodówki.
Do dużej miski przekładamy mascarpone i wlewamy zimną śmietankę, krótko miksujemy na najszybszych obrotach. Powstałą masę dzielimy na dwie równe części.
1 i 3/4 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.
Do masy śmietanowej dodajemy cukier puder i bardzo krótko, około 15 sekund, miksujemy na najszybszych obrotach.
Kiedy żelatyna będzie schłodzona dodajemy do niej 1 łyżkę masy śmietanowej, mieszamy łyżką, a następnie zahartowaną żelatynę wlewamy do masy śmietanowej i od razu miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników.
Masę wstawiamy na krótką chwilkę do lodówki i kiedy przybierze konsystencję gęstej śmietany, delikatnie wylewamy ją na ciasteczkowy schłodzony spód, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Do drugiej części masy dodajemy 5 łyżek płynnej nutelli i krótko miksujemy do połączenia składników, ale nie dłużej, u mnie trwało to około 20 sekund.
UWAGA: W tym momencie próbujemy czy masa jest dla nas wystarczająco słodka (dla mnie była w sam raz), jeśli dla Was jest za mało, dodajcie cukier puder wg własnego uznania, tylko pamiętajcie, miksowanie ograniczamy do niezbędnego minimum, aby masa nam się nie zważyła.
1 i 3/4 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.
Kiedy żelatyna będzie schłodzona dodajemy do niej 1 łyżkę masy czekoladowej, mieszamy łyżką, a następnie zahartowaną żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i od razu miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników.
Masę z nutellą wylewamy (kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany) na stężałą masę śmietanową, ewentualnie wygładzamy powierzchnię i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia.
Kiedy sernik jest gotowy, przystępujemy do dekorowania.
Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy masło, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy do połączenia składników, lekko schładzamy.
3 łyżki lekko ciepłej masy rozsmarowujemy na powierzchni sernika, przyklejamy do niej bezy, które następnie polewamy pozostałą czekoladą.
Sernik wkładamy na parę godzin do lodówki.
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (20)

joanna1991 23 kwietnia 2017Zgłoś do usunięcia
Dzień dobry,czy próbowała Pani zrobić te kremy bez żelatyny?
Wypróbowałam ten przepis i tak jak mój mąż uwielbia słodkości, tak ten sernik nie smakował mu ze względu na konsystencje, która jest zbyt ciężka i że tak ujmę gumowata, więc zastanawiam się nad pominięciem żelatyny, bądź dodaniem jej do Pani przepisu symbolicznie.
Moim zdaniem taka ilość żelatyny jest zdecydowanie za duża, jednakże sam smak był naprawdę bardzo dobry ;)
Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼
2 Kto głosował? | Odpowiedz

virez1234567890 28 września 2016Zgłoś do usunięcia
czy jako spód można dać zwykłw kakaowe herbatniki?4 Kto głosował? | Odpowiedz

mati1 21 lutego 2016Zgłoś do usunięcia
uuu mniam mnaim ależ to apetycznie wyglada napewno zabieam do mojej ksiazki dziekuje2 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 09 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
Jest po prostu przeuroczy -))) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

BEATA1978 09 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
Do mnie przemawia takie cudo :P Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

ggosienka68 09 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
mistrzyni serników i słodkości wszelakich :D Odpowiedzi: 1 ▼7 Kto głosował? | Odpowiedz

moniia 09 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
Wygląd przepiękny:)skuszę sie Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 09 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
Boski! Sernik, który rozpieszcza wszystkie kubki smakowe - pycha! :D Odpowiedzi: 1 ▼7 Kto głosował? | Odpowiedz

lidka5x5 09 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
Jak zwykle Ewa u Ciebie kusząco. Język już mi lata na samą myśl o liźnięciu tego ciacha. :) Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

snorkmaiden21 08 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
Ten przepis wygląda tak smakowicie, że zrobiłam się głodna i idę zaatakować własną lodówkę. Niestety nie mogę go wypróbować i bardzo żałuję. W domu mam osobę z cukrzycą, która wie, że nie wolno ale i tak zjadłaby wszystko - nawet słodzone jednym kryształkiem cukru. Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz