Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodka, maślana drożdżówka z dużą ilością cynamonu.....
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 50
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 27
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 171
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 233
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 784
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 50
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 27
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 171
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 233
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 784
Składniki
W rondelku podgrzać mleko, wrzucić pokrojone w kostkę masło i zostawić do rozpuszczenia.
Do misy miksera wsypać mąkę, cukier, drożdże i szczyptę soli, wymieszać. Dodać jajka i ciepłe mleko z masłem. Wyrabiać na najniższych obrotach przez 5-6 minut. Miskę przykryć folią spożywczą i zostawić ciasto do podwojenia objętości.
Brązowy cukier wymieszać z cynamonem. Roztopić pozostałe masło. Formę keksówkę o wymiarach 10x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat. Rozwałkować na prostokąt 30x60 cm, posmarować roztopionym masłem (1 łyżkę zostawić na później), posypać cynamonowym cukrem (1 łyżkę zostawić). Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na sześć pasków. Paski ułożyć jeden na drugim, a następnie pokroić w poprzek na sześć kawałków.
Kawałki ciasta wkładać do przygotowanej formy tak, aby układały się jak kromki chleba. Formę przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyrośnięty chlebek posmarować pozostałą łyżką masła, posypać cukrem. Piec przez około 30 minut. Studzić na kartce.