Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżówka z wtopionymi owocami w karmelowej glazurze.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6326
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154814
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1040
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 466
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6326
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154814
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1040
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 466
Składniki
Do rozkruszonych drożdży dodać połowę mleka, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Odstawić, aż drożdże zaczną pracować. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać resztę składników na ciasto i rozczyn. Wyrobić mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego przez ok. 5 minut. Odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozsmarować masło, posypać cukrem i cynamonem, ułożyć pokrojone w kostkę owoce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wielkość foremki i przełożyć na owoce. Piec w 180°C przez ok. 30 minut. Upieczoną drożdżówkę odstawić na godzinę. Postawić u góry drugą foremkę lub dużą deskę i odwrócić całą konstrukcję "do góry nogami" (ciasto znajdzie się w tej drugiej foremce albo na desce), zdjąć z wierzchu papier do pieczenia. Ciasto kusi lekko ciepłe, ale na drugi dzień też jest przepyszne. :)