Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżówka z wtopionymi owocami w karmelowej glazurze.
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 149
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 299
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1528
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 149
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 299
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1528
Składniki
Do rozkruszonych drożdży dodać połowę mleka, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Odstawić, aż drożdże zaczną pracować. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać resztę składników na ciasto i rozczyn. Wyrobić mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego przez ok. 5 minut. Odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozsmarować masło, posypać cukrem i cynamonem, ułożyć pokrojone w kostkę owoce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wielkość foremki i przełożyć na owoce. Piec w 180°C przez ok. 30 minut. Upieczoną drożdżówkę odstawić na godzinę. Postawić u góry drugą foremkę lub dużą deskę i odwrócić całą konstrukcję "do góry nogami" (ciasto znajdzie się w tej drugiej foremce albo na desce), zdjąć z wierzchu papier do pieczenia. Ciasto kusi lekko ciepłe, ale na drugi dzień też jest przepyszne. :)