Do góry

Desery Przepis na:

Odwrócone ciasto drożdżowe

Odwrócone ciasto drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 446

Dodano:

Odsłon: 2653

Drożdżówka z wtopionymi owocami w karmelowej glazurze.

Składniki

  • Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej (typ 500 lub 650)
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 40 g drożdży świeżych
  • 40 g masła
  • 100 g cukru
  • Na spód foremki:
  • 100 g masła
  • 100 cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 300-400 g owoców (polecam jabłka, brzoskwinie albo gruszki)
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do rozkruszonych drożdży dodać połowę mleka, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Odstawić, aż drożdże zaczną pracować. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać resztę składników na ciasto i rozczyn. Wyrobić mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego przez ok. 5 minut. Odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
    Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozsmarować masło, posypać cukrem i cynamonem, ułożyć pokrojone w kostkę owoce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wielkość foremki i przełożyć na owoce. Piec w 180°C przez ok. 30 minut.
    Upieczoną drożdżówkę odstawić na godzinę.
    Postawić u góry drugą foremkę lub dużą deskę i odwrócić całą konstrukcję "do góry nogami" (ciasto znajdzie się w tej drugiej foremce albo na desce), zdjąć z wierzchu papier do pieczenia. Ciasto kusi lekko ciepłe, ale na drugi dzień też jest przepyszne. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń