Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy można zrobić pączki z budyniu? Czemu nie! Są równie puszyste i wilgotne, jak te z twarogu. Oponki budyniowe mają tę przewagę nad innymi, że z łatwością możesz nadać im ulubiony smak. Poniżej znajdziesz przepis na waniliowe. Wystarczy jednak wybrać inny budyń, by uzyskać np. oponki czekoladowe!
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 173
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4380
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11904
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6789
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5596
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 173
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4380
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11904
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6789
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5596
Składniki
Ugotuj budyń zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w 400 ml mleka. Przestudź.
Zmiksuj budyń z jajkami i cukrem waniliowym. Stopniowo dodaj do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj na gładkie ciasto. Na koniec dodaj do ciasta ocet spirytusowy i sól.
Gotowe ciasto rozwałkuj na gruby placek (około 1,5 cm) na podsypanej mąką stolnicy. Wykrój szklanką krążki, a w środku zrób otwór, np. za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Pozostałe ciasto ponownie zagnieć i w ten sam sposób wykrój z niego oponki.
Partiami smaż oponki na głębokim oleju rozgrzanym do około 180°C. Usmażone odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Gdy oponki budyniowe wystygną, możesz oprószyć je cukrem pudrem albo polukrować.