Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy można zrobić pączki z budyniu? Czemu nie! Są równie puszyste i wilgotne, jak te z twarogu. Oponki budyniowe mają tę przewagę nad innymi, że z łatwością możesz nadać im ulubiony smak. Poniżej znajdziesz przepis na waniliowe. Wystarczy jednak wybrać inny budyń, by uzyskać np. oponki czekoladowe!
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15689
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4724
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 392
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2960
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15689
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4724
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 392
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2960
Składniki
Ugotuj budyń zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w 400 ml mleka. Przestudź.
Zmiksuj budyń z jajkami i cukrem waniliowym. Stopniowo dodaj do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj na gładkie ciasto. Na koniec dodaj do ciasta ocet spirytusowy i sól.
Gotowe ciasto rozwałkuj na gruby placek (około 1,5 cm) na podsypanej mąką stolnicy. Wykrój szklanką krążki, a w środku zrób otwór, np. za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Pozostałe ciasto ponownie zagnieć i w ten sam sposób wykrój z niego oponki.
Partiami smaż oponki na głębokim oleju rozgrzanym do około 180°C. Usmażone odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Gdy oponki budyniowe wystygną, możesz oprószyć je cukrem pudrem albo polukrować.