Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulchne i lekkie jak piórko, dodatek aromatu pomarańczy sprawił, że smakują obłędnie.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 484
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1318
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 65
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 355
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 484
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1318
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 65
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 355
Składniki
Mleko podgrzewamy. Drożdże wkruszamy do kubeczka, dodajemy 2 łyżki cukru, 4 łyżki letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże ruszą. Masło roztapiamy.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru, aromat pomarańczowy, wyrośnięte drożdże, letnie mleko i żółtka. Zaczynamy wyrabiać ciasto, pod koniec dodajemy roztopione masło. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto powinno być pulchne, mięciutkie i nie powinno kleić się do rąk. Miskę wysypujemy lekko mąką, tworzymy kulę z ciasta, wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok 90 minut).
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i wałkujemy na grubość ok 1 cm. Z rozwałkowanego ciasta większą szklanką wycinamy kółka, a następnie kieliszkiem na środku każdego kółka dziurkę. Gotowe układamy na blaszce posypanej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałe ciasto zbieramy i ponownie rozwałkowujemy. Wycinamy kolejne oponki. Czynność powtarzamy aż do wykorzystania całego ciasta.
W garnku rozgrzewamy olej (do temperatury ok 170°, nie może być zbyt gorący ponieważ oponki będą szybko się paliły a w środku będą surowe). Na rozgrzany wrzucamy po kilka oponek i smażymy na złoty kolor z obu stron. Wykładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i pozostawiamy do wystudzenia. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.