Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulchne i lekkie jak piórko, dodatek aromatu pomarańczy sprawił, że smakują obłędnie.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5866
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1330
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12624
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5284
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5866
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1330
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12624
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5284
Składniki
Mleko podgrzewamy. Drożdże wkruszamy do kubeczka, dodajemy 2 łyżki cukru, 4 łyżki letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże ruszą. Masło roztapiamy.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru, aromat pomarańczowy, wyrośnięte drożdże, letnie mleko i żółtka. Zaczynamy wyrabiać ciasto, pod koniec dodajemy roztopione masło. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto powinno być pulchne, mięciutkie i nie powinno kleić się do rąk. Miskę wysypujemy lekko mąką, tworzymy kulę z ciasta, wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok 90 minut).
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i wałkujemy na grubość ok 1 cm. Z rozwałkowanego ciasta większą szklanką wycinamy kółka, a następnie kieliszkiem na środku każdego kółka dziurkę. Gotowe układamy na blaszce posypanej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałe ciasto zbieramy i ponownie rozwałkowujemy. Wycinamy kolejne oponki. Czynność powtarzamy aż do wykorzystania całego ciasta.
W garnku rozgrzewamy olej (do temperatury ok 170°, nie może być zbyt gorący ponieważ oponki będą szybko się paliły a w środku będą surowe). Na rozgrzany wrzucamy po kilka oponek i smażymy na złoty kolor z obu stron. Wykładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i pozostawiamy do wystudzenia. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.