Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, proste, delikatne, rozpływające się w ustach oponki | pączki hiszpańskie. Idealne na Tłusty Czwartek, Karnawał lub jako słodka przekąska.
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 90
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 175
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 90
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 175
Składniki
Do garnka wlewamy 500 ml wody, dodajemy masło lub margarynę i gotujemy do momentu rozpuszczenia. Wyłączamy gaz, dodajmy mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do wystudzonej masy dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Papier do pieczenia tniemy na średniej wielkości kwadraty. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy średniej wielkości kółka na przygotowanych kwadratach z papieru do pieczenia. W garnku rozgrzewamy olej i kładziemy na nim papiery do pieczenia z oponkami. Kiedy papier odklei się od ciasta wyjmujemy go. Oponki smażymy na złoty kolor z każdej strony (delikatnie obracając je podczas smażenia). Gotowe oponki odsączamy na ręczniku papierowym. Wystudzone oponki lukrujemy – cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny (gęstość lukru regulujemy dodawaną ilością soku z cytryny, dodajemy po kolka kropli i mieszamy, jeśli jest za gęsty dodajmy kolejne krople). Smacznego