Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, proste, delikatne, rozpływające się w ustach oponki | pączki hiszpańskie. Idealne na Tłusty Czwartek, Karnawał lub jako słodka przekąska.
Do garnka wlewamy 500 ml wody, dodajemy masło lub margarynę i gotujemy do momentu rozpuszczenia.
Wyłączamy gaz, dodajmy mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Do wystudzonej masy dodajemy po jednym jajku i miksujemy.
Papier do pieczenia tniemy na średniej wielkości kwadraty.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy średniej wielkości kółka na przygotowanych kwadratach z papieru do pieczenia.
W garnku rozgrzewamy olej i kładziemy na nim papiery do pieczenia z oponkami. Kiedy papier odklei się od ciasta wyjmujemy go.
Oponki smażymy na złoty kolor z każdej strony (delikatnie obracając je podczas smażenia).
Gotowe oponki odsączamy na ręczniku papierowym.
Wystudzone oponki lukrujemy – cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny (gęstość lukru regulujemy dodawaną ilością soku z cytryny, dodajemy po kolka kropli i mieszamy, jeśli jest za gęsty dodajmy kolejne krople).
Smacznego
Pyszne i szybkie w przygotowaniu opoki, idealne na tłusty czwartek czy karnawał
Odsłon: 7561
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 276
Bardzo u mnie popularny w domu deser. Moja rodzina go uwielbia. Szybkie do zr...
Odsłon: 112
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym,...
Odsłon: 78
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym z krewetkami i szpinakiem je...
Odsłon: 48
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 161
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 276
Bardzo u mnie popularny w domu deser. Moja rodzina go uwielbia. Szybkie do zr...
Odsłon: 112
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym,...
Odsłon: 78
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym z krewetkami i szpinakiem je...
Odsłon: 48
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 161
Składniki
Do garnka wlewamy 500 ml wody, dodajemy masło lub margarynę i gotujemy do momentu rozpuszczenia. Wyłączamy gaz, dodajmy mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do wystudzonej masy dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Papier do pieczenia tniemy na średniej wielkości kwadraty. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy średniej wielkości kółka na przygotowanych kwadratach z papieru do pieczenia. W garnku rozgrzewamy olej i kładziemy na nim papiery do pieczenia z oponkami. Kiedy papier odklei się od ciasta wyjmujemy go. Oponki smażymy na złoty kolor z każdej strony (delikatnie obracając je podczas smażenia). Gotowe oponki odsączamy na ręczniku papierowym. Wystudzone oponki lukrujemy – cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny (gęstość lukru regulujemy dodawaną ilością soku z cytryny, dodajemy po kolka kropli i mieszamy, jeśli jest za gęsty dodajmy kolejne krople). Smacznego
Przepisy Desery
Desery
Czekoladowe ciasto z kremem - Czekoladowa Kostka
Desery
Kremówka
Desery
Ciasto z rabarbarem
Desery
Zawijaski drożdżowe z serem i jagodami
Czekoladowe ciasto z kremem - Czekoladowa Kostka
Bardzo czekoladowe ciasto, którego przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku.
Odsłon: 13
Kremówka
Klasyczna kremówka, to ciasto, które wymaga czasu na jej przygotowanie, lecz...
Odsłon: 128