Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepiej do tego przepisu użyć sera twarogowego, nie z wiaderka.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 127
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 357
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 127
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 357
Składniki
Ser twarogowy mielimy lub przecieramy przez sito. Do sera dodajemy cukier, cukier waniliowy i mieszamy mikserem. Następnie dodajemy mąkę, żółtka, jajko, sól, joghurt grecki, proszek do pieczenia, alkohol i sodę spożywczą, całość dalej mieszamy.
Nastepnie wykładamy ciasto na stolnicę, podsypujemy mąką i wyrabiamy aż stanie się jednolite i gładkie. Rozwałkowujemy na 1,5 -2 cm, wykrawamy szklanką krążki, a środek kieliszkiem. Układamy na płaską powierzchnię, przykrywamy ściereczką na ok. 30 minut.
Rozgrzewamy smalec lub olej rzepakowy do temperatury 165 -175°C , wkadamy kawałek surowego ziemniaka i smażymy do odpowiadającego koloru. Wykładamy na papierowy ręcznik do ostygnięcia i odsączenia tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem i jemy. Są bardzo smaczne.