Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie, delikatne, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 735
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1860
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 735
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1860
Składniki
Mąkę, sól, sodę i cukier wsypać do miski. Dodać jajko, żółtka, mascarpone i ocet. Zagnieść ciasto, mikserem z hakami lub robotem. Ciasto będzie się kleić. Przełożyć je na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze raz delikatnie zagnieść. Następnie rozwałkować i wykrajać szklanką koła, a następnie w środku kieliszkiem zrobić dziurkę.
Pozostałe ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i wykrajać kolejne oponki. Gotowe oponki smażyć na rozgrzanym oleju, po około 2 minuty z każdej strony. Powinny swobodnie pływać. Usmażone oponki wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem z obu stron.