Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, chrupiące i obłędnie maślane ciastka z ziarnami wyśmienicie smakują z zimnym mlekiem czy gorąca kawą. Dzięki dodatkowi pełnoziarnistej mąki orkiszowej są też zdrowsze od tych, pieczonych jedynie na mące pszennej. Idealne na deser, słodką przekąskę w ciągu dnia czy dodatek do owocowego, drugiego śniadania. Mają jednak jedną wadę - znikają szybciej niż się pojawiają, bo nie sposób oderwać się od chrupania :)
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 115
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21517
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 110
Polecam.
Odsłon: 838
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 115
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21517
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 110
Polecam.
Odsłon: 838
Składniki
Mąki wymieszać z cukrem pudrem, sodą, proszkiem i solą. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać nożem. Dodać jajko i ewentualnie odrobinę lodowatej wody. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 40 minut. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać za pomocą spodu szklanki maczanym w mące. Ciastka posypać ziarnami, lekko dociskając je do ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez ok. 17-20 minut, do czasu, aż ładnie się zarumienią. Upieczone ciastka wystudzić na blaszce.