Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, chrupiące i obłędnie maślane ciastka z ziarnami wyśmienicie smakują z zimnym mlekiem czy gorąca kawą. Dzięki dodatkowi pełnoziarnistej mąki orkiszowej są też zdrowsze od tych, pieczonych jedynie na mące pszennej. Idealne na deser, słodką przekąskę w ciągu dnia czy dodatek do owocowego, drugiego śniadania. Mają jednak jedną wadę - znikają szybciej niż się pojawiają, bo nie sposób oderwać się od chrupania :)
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1623
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 647
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 804
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1623
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 647
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 804
Składniki
Mąki wymieszać z cukrem pudrem, sodą, proszkiem i solą. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać nożem. Dodać jajko i ewentualnie odrobinę lodowatej wody. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 40 minut. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać za pomocą spodu szklanki maczanym w mące. Ciastka posypać ziarnami, lekko dociskając je do ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez ok. 17-20 minut, do czasu, aż ładnie się zarumienią. Upieczone ciastka wystudzić na blaszce.