Do góry

Desery Przepis na:

Orkiszowo-owsiane ciasteczka bez pieczenia

Orkiszowo-owsiane ciasteczka bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1125

Dodano:

Odsłon: 250

Ciasteczka z płatków owsianych i orkiszowych, połączone z masłem orzechowym i kakao to pyszny dodatek do kawy.

Składniki

  • płatki owsiane błyskawiczne 1 szklanka
  • płatki orkiszowe 1 szklanka
  • masło orzechowe 10 dag
  • masło 5 dag
  • orzechy arachidowe 5 dag
  • mleko 10 łyżek
  • kakao 2- 3 łyżki
  • cukier 2 łyżki
  • wiórki kokosowe 0,5 szklanki
  • rodzynki 5 dag
  • orzechy włoskie siekane 5 dag
  • mleko w proszku 2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe 0,5 szklanki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Orkiszowo-owsiane ciasteczka bez pieczenia

Przygotowanie

  1. Masło, cukier, mleko i kakao włożyć do rondla, mieszając gotować przez 5 minut, dodać masło orzechowe, wymieszać.

  2. Do gorącej masy wsypać płatki owsiane i orkiszowe. Dodać zmielone fistaszki, mleko w proszku, wiórki kokosowe, rodzynki, posiekane orzechy i dokładnie wymieszać.

    Opcjonalnie można dodać sok z cytryny lub spirytus do smaku.

  3. Z masy uformować wałeczki o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę lub do zamrażarki na 10-15 minut.

  4. Następnie usunąć folię i ostrym nożem pokroić w krążki o grubości 10-12 mm.

  5. Każde ciasteczko ze wszystkich stron obtoczyć w wiórkach kokosowych.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń