Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka z płatków owsianych i orkiszowych, połączone z masłem orzechowym i kakao to pyszny dodatek do kawy.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 192
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 888
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4006
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 20051
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 192
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 888
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4006
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 20051
Składniki
Masło, cukier, mleko i kakao włożyć do rondla, mieszając gotować przez 5 minut, dodać masło orzechowe, wymieszać.
Do gorącej masy wsypać płatki owsiane i orkiszowe. Dodać zmielone fistaszki, mleko w proszku, wiórki kokosowe, rodzynki, posiekane orzechy i dokładnie wymieszać. Opcjonalnie można dodać sok z cytryny lub spirytus do smaku.
Z masy uformować wałeczki o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę lub do zamrażarki na 10-15 minut.
Następnie usunąć folię i ostrym nożem pokroić w krążki o grubości 10-12 mm.
Każde ciasteczko ze wszystkich stron obtoczyć w wiórkach kokosowych.