Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, szybkie i mięciutkie ciasto. Użyłam dynię Muscat, która daje intensywny żółty kolor.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 963
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36105
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1026
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 963
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36105
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1026
Składniki
Blaszka 20 X 25 cm, wysmarowana tłuszczem.
Drożdże rozcieramy z odrobiną cukru kryształu. Mleko lekko podgrzewamy.
Łyżką ucieramy żółtka z cukrem pudrem.
Mąkę przesypujemy do większej głębokiej miski, dodajemy podrośnięte drożdże i resztę składników. Wszystko dokładnie mieszamy dużą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia ( ok. 30 minut ). Rodzynki maczamy w gorącej wodzie z rumem, potem osączamy. Bakalie siekamy.
Potem połowę ciasta przekładamy ( jest dość rzadkie ) na blaszkę.
Równomiernie rozkładamy bakalie i przykrywamy drugą połową ciasta.
Ciasto powinno jeszcze chwilę odpocząć i podrosnąć. Pieczemy w 170 C ok. 40 minut.