Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 251
Dodano: 13.04.2015
Odsłon: 98639
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Z podanych składników należy zagnieść ciasto. Z ciasta formuję kulki i piekę na patelni skorupki orzeszków.
Składniki na masę kakaową:
1/2 szkl mleka
1 szkl cukru
1 margaryna
2 łyżki kakao
2 szkl mleka w proszku
cukier waniliowy
Mleko, cukier, cukier waniliowy, margarynę, kakao zagotować i wystudzić. Dodać 2 szklanki mleka w proszku .
Składniki na masę kokosową:
1/2 szkl mleka
1 szkl cukru
1 margaryna
2 szkl mleka w proszku
cukier waniliowy
wiórki kokosowe (ile zabierze)
Mleko, cukier, cukier waniliowy, margarynę zagotować i wystudzić, Dodać mleko w proszku i wiórki kokosowe – tyle, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Gotową masą napełniamy skorupki orzeszków i zlepiamy po dwie. Gotowe orzeszki przechowujemy w metalowej puszcze lub kartonowym pudełku. Można je przechowywać dość długo, ale z doświadczenia wiem, że znikają dość szybko. Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

StrawberryHimmel 22 kwietnia 2015Zgłoś do usunięcia
Zgadzam się smak dzieciństwa, tylko nie każdy może to wykonać trzeba mieć specjalną formę do pieczenia.12 Kto głosował? | Odpowiedz

limetka 16 kwietnia 2015Zgłoś do usunięcia
WSPANIAŁOŚCI !!!PIĘKNOŚCI !!!
PYSZNOŚCI !!!
1 Kto głosował? | Odpowiedz

MEGI110278 16 kwietnia 2015Zgłoś do usunięcia
Pamiętam do dziś smak takich orzeszków ;-)Niestety nie potrafię ich "usmażyć" ,może to kwestia ciasta.
Wypróbuję Twój przepis...trzymaj kciuki.
4 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 14 kwietnia 2015Zgłoś do usunięcia
Świetne,lecz znając życie ,ja bym był tym napełniaczem:DDDD nie dla mnie takie zajęcie:DDDD1 Kto głosował? | Odpowiedz