Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te konkretne orzeszki są niezapomnianym smakiem mojego dzieciństwa. Robię je w dwóch wersjach: z masą kakaową lub z masą kokosową. Jeśli chcę mieć obie wersje masy piekę skorupki z dwóch porcji ciasta. Do wykonania orzeszków potrzebna będzie specjalna patelnia. Można ją kupić w dwóch wersjach: „na prąd” lub na zwykłą gazówkę.
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4848
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7495
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 1041
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 107
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 99
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4848
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7495
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 1041
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 107
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 99
Składniki
Z podanych składników należy zagnieść ciasto. Z ciasta formuję kulki i piekę na patelni skorupki orzeszków.
Składniki na masę kakaową: 1/2 szkl mleka 1 szkl cukru 1 margaryna 2 łyżki kakao 2 szkl mleka w proszku cukier waniliowy Mleko, cukier, cukier waniliowy, margarynę, kakao zagotować i wystudzić. Dodać 2 szklanki mleka w proszku .
Składniki na masę kokosową: 1/2 szkl mleka 1 szkl cukru 1 margaryna 2 szkl mleka w proszku cukier waniliowy wiórki kokosowe (ile zabierze) Mleko, cukier, cukier waniliowy, margarynę zagotować i wystudzić, Dodać mleko w proszku i wiórki kokosowe – tyle, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Gotową masą napełniamy skorupki orzeszków i zlepiamy po dwie. Gotowe orzeszki przechowujemy w metalowej puszcze lub kartonowym pudełku. Można je przechowywać dość długo, ale z doświadczenia wiem, że znikają dość szybko. Smacznego :)