Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeszki z kajmakiem to legendarne, przepyszne ciasteczka, które największą popularnością cieszyły się w czasach PRL-u. Obecnie znów wracają do łask i chociaż ich przygotowanie może zająć nieco czasu, gwarantujemy, że efekt wart jest tego wysiłki.
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10060
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10060
Składniki
Zacznij od przygotowania ciastek w kształcie orzeszków. W jednej misce wymieszaj mąkę pszenną oraz cukier puder i proszek do pieczenia. Teraz dodaj do niej zimne masło pokrojone w kostkę, a także sól. Zacznij łączyć składniki z pomocą noża, specjalnego siekacza do ciasta kruchego albo rąk. Dodaj jajka i zacznij energicznie wyrabiać ciasto. Rób to krótko, pewnymi ruchami. Jeśli jest zbyt kruche, dodaj odrobinę wody. Konsystencja powinna być jednolita.
Umieść ciasto owinięte folią w lodówce na około godzinę. Po tym czasie rozwałkuj je na około centymetr grubości. Najlepiej wylepić ciastem specjalną formę w kształcie małych orzeszków. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10-15 minut do zarumienienia. Jeszcze ciepłe wyjmij delikatnie z foremek i odstaw na bok do ostudzenia.
W tym czasie przygotuj karmel. Do rondelka albo na małą patelnię wysyp cukier. Zacznij go podgrzewać na małym ogniu, cały czas potrząsając naczyniem lub mieszając silikonową szpatułką. Cukier powinien zyskać bursztynowy kolor. Wtedy trzeba wyłączyć grzanie i dodać masło. Wymieszaj całość aż masa zrobi się jednolita. Zdejmij z ognia. Jeśli powstały grudki, przepuść masę kajmakową przez sitko. Kiedy obydwa składniki będą schłodzone, wypełnij ciastka w kształcie orzeszków karmelem i połącz dwie części.