Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeszki z kajmakiem to legendarne, przepyszne ciasteczka, które największą popularnością cieszyły się w czasach PRL-u. Obecnie znów wracają do łask i chociaż ich przygotowanie może zająć nieco czasu, gwarantujemy, że efekt wart jest tego wysiłki.
Zacznij od przygotowania ciastek w kształcie orzeszków. W jednej misce wymieszaj mąkę pszenną oraz cukier puder i proszek do pieczenia. Teraz dodaj do niej zimne masło pokrojone w kostkę, a także sól. Zacznij łączyć składniki z pomocą noża, specjalnego siekacza do ciasta kruchego albo rąk. Dodaj jajka i zacznij energicznie wyrabiać ciasto. Rób to krótko, pewnymi ruchami. Jeśli jest zbyt kruche, dodaj odrobinę wody. Konsystencja powinna być jednolita.
Umieść ciasto owinięte folią w lodówce na około godzinę. Po tym czasie rozwałkuj je na około centymetr grubości. Najlepiej wylepić ciastem specjalną formę w kształcie małych orzeszków. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10-15 minut do zarumienienia. Jeszcze ciepłe wyjmij delikatnie z foremek i odstaw na bok do ostudzenia.
W tym czasie przygotuj karmel. Do rondelka albo na małą patelnię wysyp cukier. Zacznij go podgrzewać na małym ogniu, cały czas potrząsając naczyniem lub mieszając silikonową szpatułką. Cukier powinien zyskać bursztynowy kolor. Wtedy trzeba wyłączyć grzanie i dodać masło.
Wymieszaj całość aż masa zrobi się jednolita. Zdejmij z ognia.
Jeśli powstały grudki, przepuść masę kajmakową przez sitko.
Kiedy obydwa składniki będą schłodzone, wypełnij ciastka w kształcie orzeszków karmelem i połącz dwie części.
Sernik i orzechy to połączenie dwóch moich ulubionych elementów.
Odsłon: 1955
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51244
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 66
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 223
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51244
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 66
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 223
Składniki
Zacznij od przygotowania ciastek w kształcie orzeszków. W jednej misce wymieszaj mąkę pszenną oraz cukier puder i proszek do pieczenia. Teraz dodaj do niej zimne masło pokrojone w kostkę, a także sól. Zacznij łączyć składniki z pomocą noża, specjalnego siekacza do ciasta kruchego albo rąk. Dodaj jajka i zacznij energicznie wyrabiać ciasto. Rób to krótko, pewnymi ruchami. Jeśli jest zbyt kruche, dodaj odrobinę wody. Konsystencja powinna być jednolita.
Umieść ciasto owinięte folią w lodówce na około godzinę. Po tym czasie rozwałkuj je na około centymetr grubości. Najlepiej wylepić ciastem specjalną formę w kształcie małych orzeszków. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10-15 minut do zarumienienia. Jeszcze ciepłe wyjmij delikatnie z foremek i odstaw na bok do ostudzenia.
W tym czasie przygotuj karmel. Do rondelka albo na małą patelnię wysyp cukier. Zacznij go podgrzewać na małym ogniu, cały czas potrząsając naczyniem lub mieszając silikonową szpatułką. Cukier powinien zyskać bursztynowy kolor. Wtedy trzeba wyłączyć grzanie i dodać masło. Wymieszaj całość aż masa zrobi się jednolita. Zdejmij z ognia. Jeśli powstały grudki, przepuść masę kajmakową przez sitko. Kiedy obydwa składniki będą schłodzone, wypełnij ciastka w kształcie orzeszków karmelem i połącz dwie części.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto z połówkami gruszek
Desery
Muffinki z jabłkami
Desery
Muffinki z masłem orzechowym i kawałkami czekolady
Desery
Muffinki o smaku cytrynowym z dzikimi jeżynami
Ciasto z połówkami gruszek
Proste do przygotowania i pyszne ciasto. Zawsze wychodzi i każdy jest w stani...
Odsłon: 5
Muffinki z jabłkami
Zachcianki ? Macie ochotę na coś słodkiego ? Przepyszne babeczki lepsze niż...
Odsłon: 38