Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiająca tarta z serkiem mascarpone to idealny deser na upalne dni – i nie tylko! Doskonale sprawdzi się w roli deseru po rodzinnym obiedzie lub słodkiej przekąski podanej do popołudniowej kawy. Gwarantujemy, że na stałe zagości w waszym kulinarnym repertuarze.
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5048
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 600
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2296
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 164
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5048
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 600
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2296
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 164
Składniki
Umyj starannie pomarańczę i sparz wrzątkiem. Nie obierając jej, pokrój na dość cienkie plastry. Wsyp na patelnię cukier, wlej wodę i podgrzej do jej zagotowania. Gdy cukier rozpuści się, włóż do syropu plastry pomarańczy. Gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę, co pewien czas odwracając plastry na druga stronę. Gotowe pomarańcze ostudź na kratce.
Połącz mąkę z cukrem pudrem. Wysyp je na stolnicę i dodaj pokrojone w kostkę masło i żółtka. Energicznie zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Ubij śmietanę na wysokich obrotach miksera. Gdy zrobi się sztywna, zmniejsz obroty miksera, dodaj cukier puder i cukier waniliowy, a następnie – stopniowo – serek mascarpone. Odstaw krem do lodówki.
Schłodzonym ciastem wyłóż formę do tarty o średnicy 24-26 cm. Zrób w cieście kilkanaście nakłuć widelcem. Ułóż na nim papier do pieczenia i dociąż go np. ziarnami suchej fasoli. Upiecz spód tarty w piekarniku nagrzanym do 180°C. Piecz przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmij papier wraz z obciążeniem i piecz jeszcze przez 10 minut.
Ostudź spód tarty i wyłóż na niego plastry kandyzowanej pomarańczy. Zostaw kilka do dekoracji. Na warstwę pomarańczy wyłóż krem mascarpone i ozdób tartę pomarańczami. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.