Do góry

Desery Przepis na:

Owoce w cieście drożdżowym

Owoce w cieście drożdżowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 462 Ocena: 2964

Dodano:

Odsłon: 203

Owoce smażone w cieście drożdżowym to pomysł na smaczny posiłek lub deser.

Składniki

  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżki pure z pieczonej dyni
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka zwykłego cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 0,5szkl. mleka
  • świeże owoce (u mnie: 1 jabłko, 1 gruszka, 1 banan)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Owoce w cieście drożdżowym

Przygotowanie

  1. Do miski wsypałam mąkę tortową, cukier zwykły i waniliowy oraz suche drożdże. Wbiłam jajko, dodałam pure z dyni i dolałam mleko. Wszystko zmiksowałam na jednolite ciasto. Ciasto odstawiłam na 15 minut. W tym czasie przygotowałam owoce. Umyłam je, obrałam ze skórki, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam owoce na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju. Kawałki owoców obtaczałam w cieście i układałam je na patelni. Owoce smażyłam z obu stron na rumiano i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Przed podaniem owoce posypałam cukrem pudrem. Można też polać miodem lub czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń