Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owsiane batoniki - bez mąki , za to z całą masą bakalii, płatków owsianych i orzechów. Świetnie smakują na śniadanie z jogurtem lub kefirem. Chrupiące z zewnątrz a miękkie w środku. Idealne jako mała przekąska, na wynos do szkoły lub pracy, lub jako energetyczne batoniki na piesze wycieczki.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1394
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12247
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1394
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12247
Składniki
Orzechy i bakalie siekamy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy ze sobą płatki owsiane, siemię lniane, sezam, słonecznik i posiekane orzechy i bakalie. Dodajemy olej i miód - mieszamy. W tym momencie najlepiej masę skosztować czy nie trzeba dodać więcej miodu aby były bardziej słodkie. Na koniec dodajemy dwa rozbełtane jajka i całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i starannie, mocno, dokładnie dociskamy do dna, ubijając masę tak, by była zwarta a batony nie kruszyły się.
Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 min w 180 st. aż batoniki się przyrumienią. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia w blaszce - inaczej masa się rozsypie i uzyskamy raczej granolę niż batony.
Gdy masa całkowicie ostygnie można ją wyjąć z blaszki i kroić w kształty jakie najbardziej nam odpowiadają. Smacznego!