Do góry

Desery Przepis na:

owsiane batoniki

owsiane batoniki

Autor:

Przepisów i artykułów: 202 Ocena: 3292

Dodano:

Odsłon: 7022

Owsiane batoniki - bez mąki , za to z całą masą bakalii, płatków owsianych i orzechów. Świetnie smakują na śniadanie z jogurtem lub kefirem. Chrupiące z zewnątrz a miękkie w środku. Idealne jako mała przekąska, na wynos do szkoły lub pracy, lub jako energetyczne batoniki na piesze wycieczki.

Składniki

  • 100 g ulubionych orzechów lub mieszanki
  • 50 g suszonych owoców lub bakalii (np. morele, śliwki, żurawina, rodzynki - co kto lubi)
  • 250 g płatków owsianych
  • 50 g siemienia lnianego - u mnie złote
  • 50 g sezamu
  • 50 g łuskanych ziaren słonecznika
  • 3-4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 całe jajka
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Orzechy i bakalie siekamy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy ze sobą płatki owsiane, siemię lniane, sezam, słonecznik i posiekane orzechy i bakalie. Dodajemy olej i miód - mieszamy. W tym momencie najlepiej masę skosztować czy nie trzeba dodać więcej miodu aby były bardziej słodkie. Na koniec dodajemy dwa rozbełtane jajka i całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i starannie, mocno, dokładnie dociskamy do dna, ubijając masę tak, by była zwarta a batony nie kruszyły się.

  2. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 min w 180 st. aż batoniki się przyrumienią. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia w blaszce - inaczej masa się rozsypie i uzyskamy raczej granolę niż batony.

  3. Gdy masa całkowicie ostygnie można ją wyjąć z blaszki i kroić w kształty jakie najbardziej nam odpowiadają. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń