Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne pączki z przepisu mojej mamy
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15734
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 417
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15734
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 417
Składniki
do miski przesiewamy mąkę, robimy dołek wkruszamy drożdże, zasypujemy łyżką cukru i wlewamy ciepłe mleko. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 10 minut aż zaczną rosnąć.
Żółtka ucieramy z cukrami na kogel- mogel. Wlewamy do mąki, dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto, aż nie będzie kleić się do rąk. Do masy w trakcie wyrabiania dodajemy stopniowo roztopione masło.
Wyrobione ciasto formujemy w kulę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę by ciasto podwoiło swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, formujemy pączki nadziewając je marmoladą. Pączki Układamy na posypanym mąką stole przykrywamy ściereczką i zostawiamy, aż podwoją swoją objętość.
W garnku roztapiamy smalec, wkładamy pączki i smażymy z każdej strony. Wyjmujemy; układamy na papierowym ręczniku a następnie posypujemy cukrem pudrem...