Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki hiszpańskie bez szprycy to szybka i ciekawa alternatywa dla naszych rodzimych słodkości na Tłusty Czwartek. Mają bardzo ciekawy smak, którego dodaje lekko zakwaszona śmietana. Klasyczne hiszpańskie pączki nie mają nadzienia. Są niezwykle pulchne i puszyste, rozpływające się w ustach.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7048
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7048
Składniki
Dzień przed przygotowaniem pączków do małego słoiczka wlej śmietankę i maślankę. Zakręć i wstrząśnij. Odstaw słoik w ciepłe miejsce na 24 godziny. Śmietana powinna zgęstnieć i odrobinę skwaśnieć.
W dużej misce wymieszaj ze sobą: jajka, oba rodzaje cukru, sól, śmietankę ze słoika, olej i wódkę. Dodaj ok. ¾ przeznaczonej na pączki mąki oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto rękami, dociskając je do dna miski. Masa powinna być gładka i sprężysta. W razie potrzeby dodawaj po odrobinie mąki.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na ok. 30-60 minut.
Z odpoczętego ciasta odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie je rozwałkowuj między dłońmi, tworząc wałek. Ostrożnie go spłaszcz i zwiń wokół palca, tworząc pączka z dziurką.
W dużym garnku rozgrzej olej do temperatury 180 st. Celsjusza. Pączki smaż partiami po 2-3 minuty z każdej strony, do ładnego zezłocenia.
Gotowe pączki odkładaj na papierowe ręczniki. Posyp je cukrem pudrem, gdy będą jeszcze gorące. Pączki hiszpańskie przygotowywane bez szprycy podawaj po całkowitym ostygnięciu.