Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ptysiowe inaczej ciasto parzone otrzymuje się poprzez zaparzanie mąki...
Odsłon: 65
Makaron z krewetkami w aksamitnym sosie na bazie pancerzy to danie pełne głęb...
Odsłon: 96
Burgery z szarpana wieprzowiną zachwyciły mnie smakiem są pyszne,sycące i gwa...
Odsłon: 262
Ciasto ptysiowe inaczej ciasto parzone otrzymuje się poprzez zaparzanie mąki...
Odsłon: 65
Makaron z krewetkami w aksamitnym sosie na bazie pancerzy to danie pełne głęb...
Odsłon: 96
Burgery z szarpana wieprzowiną zachwyciły mnie smakiem są pyszne,sycące i gwa...
Odsłon: 262
Składniki
Do miski przełożyć wszystkie składniki na rozczyn. Rozetrzeć drożdże w mleku i ostawić do wyrośnięcia na 10-15 minut pod przykryciem.
Do misy robota wsypać cukier, dodać żółtka i całość zmiksować na białą, lśniącą masę przez kilka minut. Dodać mąkę, mleko, sól oraz ocet. Całość wyrabiać ok 5 minut. Dodać roztopione masło i całość wyrabiać na najwolniejszych obrotach przez 5 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z misy i wyrabiać ręcznie 10 minut.
Ciasto odstawiłam do wyrośnięcia na 75 minut. Można przedłużyć też do 90 minut.
Po tym czasie uderzyć ciasto pięścią aby się odpowietrzyło. Chwilę wyrobić.
Ciasto dzielimy na 15-16 kulek o wadze ok. 65 g. Formujemy pączki w dłoniach, lekko spłaszczamy i odstawiamy na blat minimalnie oprószony mąką. ( ciasto można też rozwałkować na grubość ok. 1 cm i za pomocą szklanki wyciąć pączki.)
(pączki można nadziać przed smażeniem. Każdą kulkę ciasta należy rozpłaszczyć nałożyć marmoladę, dokładni skleić i uformować na kształt paczką)
Uformowane pączki przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
W garnku rozgrzać tłuszcz do temperatury 175 stopni. Pączki smażymy 2,5 minuty z każdej strony. Gotowe wyciągamy na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe nadziewamy marmoladą i lukrujemy lub pudrujemy. Smacznego!