Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki polskie są przygotowane w tradycyjny sposób z dodatkiem drożdży, masła i mleka. Nadziewane konfiturą z róży stanowią kwintesencję smaku Tłustego Czwartku.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22617
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14936
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4721
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44729
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 644
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 679
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22617
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14936
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4721
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44729
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 644
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 679
Składniki
Masło rozpuść w rondelku i odstaw.
Podgrzej mleko, aby było ciepłe, ale nie gorące. Rozkrusz drożdże do miseczki, dodaj łyżeczkę cukru pudru i 1 łyżkę mąki, wymieszaj z połową mleka. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce aż zacznie rosnąć.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, cukier puder, sól oraz cukier waniliowy. Wlej wyrośnięty zaczyn, resztę mleka i rozpuszczone, ostudzone masło.
Wyrób gładkie, elastyczne ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki i pokażą się pęcherzyki powietrza. Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnicę. Uformuj wałek i podziel go na 20 równych części. Każdą część uformuj w kulkę, lekko ją spłaszcz, a na środek nałóż łyżeczkę konfitury z róży. Zlep ciasto dokładnie, aby nadzienie nie wypłynęło i ponownie uformuj kulki. Odstaw je na chwilę, aby podrosły.
W dużym garnku rozgrzej olej do temperatury około 175°C. Smaż pączki partiami, po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste. Wyjmuj je za pomocą łyżki cedzakowej i układaj na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Lekko ciepłe, ale nie gorące pączki polskie, obtocz w cukrze białym albo cukrze pudrze.