Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki polskie są przygotowane w tradycyjny sposób z dodatkiem drożdży, masła i mleka. Nadziewane konfiturą z róży stanowią kwintesencję smaku Tłustego Czwartku.
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 21850
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 21850
Składniki
Masło rozpuść w rondelku i odstaw.
Podgrzej mleko, aby było ciepłe, ale nie gorące. Rozkrusz drożdże do miseczki, dodaj łyżeczkę cukru pudru i 1 łyżkę mąki, wymieszaj z połową mleka. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce aż zacznie rosnąć.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, cukier puder, sól oraz cukier waniliowy. Wlej wyrośnięty zaczyn, resztę mleka i rozpuszczone, ostudzone masło.
Wyrób gładkie, elastyczne ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki i pokażą się pęcherzyki powietrza. Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnicę. Uformuj wałek i podziel go na 20 równych części. Każdą część uformuj w kulkę, lekko ją spłaszcz, a na środek nałóż łyżeczkę konfitury z róży. Zlep ciasto dokładnie, aby nadzienie nie wypłynęło i ponownie uformuj kulki. Odstaw je na chwilę, aby podrosły.
W dużym garnku rozgrzej olej do temperatury około 175°C. Smaż pączki partiami, po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste. Wyjmuj je za pomocą łyżki cedzakowej i układaj na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Lekko ciepłe, ale nie gorące pączki polskie, obtocz w cukrze białym albo cukrze pudrze.