Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze pączki jakie kiedykolwiek zrobiłem (a może i jadłem?). Są delikatne i puszyste. Pięknie się smażą i nie wymagają więcej pracy niż zazwyczaj pączki...
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1368
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1368
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Zaczyn: Do miski wkruszyłem drożdże, dodałem łyżkę cukru i łyżkę mąki, zalałem 4 łyżkami ciepłego mleka. Całość wymieszałem i zostawiłem, aż drożdże zaczną pracować.
W tym czasie rozpuściłem masło. Jajko z żółtkami, szczyptą soli i cukrem ubiłem na puszystą masę. Powoli dodałem przesianą mąkę, ciepłe mleko oraz rozczyn. Wyrabiając dodawałem roztopione masło.
Gdy ciasto przestanie się kleić wlałem alkohol, wymieszałem i pozostawiłem pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto podwoiło swoją objętość, wtedy podzieliłem je na kilka części i rozwałkowałem na placek grubości około 1-1,5 cm. Szklanką wycinałem okręgi (rozmiar przypominający pączka).
W szerokim garnku rozgrzewam olej, smażyłem pączki z obu stron. Pączki (szczególnie nadziane) nie mogą być zbyt duże gdyż mogą się nie dosmażyć w środku. Olej nie może być zbyt gorący, by nie spalić pączków z wierzchu. Trzeba na bieżąco ich pilnować i kontrolować.
Gotowe pączki nadziewam dżemem, posypuję cukrem pudrem lub robię lukier.
Lukier: 8 łyżek cukru pudru 2 łyżki wody lub soku z cytryny