Do góry

Desery Przepis na:

Pączki z marmoladą

Pączki z marmoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 5160

Dodano:

Odsłon: 1631

Najlepsze pączki jakie dotychczas robiłam... dodatek ziemniaków sprawia iż dłużej zachowują świeżość. Polecam spróbować gwarantuję że każdemu zasmakują :)

Składniki

  • 4 szkl. mąki
  • 50 ml. mleka
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • około 200g ugotowanych utłuczonych najlepiej z wczorajszego dnia ziemniaków
  • 80 g. masła - roztopić
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 saszetka suchych drożdży
  • 1 łyżka spirytusu
  • Dodatkowo:
  • - olej rzepakowy
  • - marmolada
  • - cukier puder
  • - sok z cytryny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, następnie dodać wszystkie składniki i wyrobić ciasto za pomocą miksera (końcówką z hakiem) Pod koniec dodać wystudzone roztopione masło.
    Wyrabiać jeszcze przez chwilę..

  2. Wyrobić jeszcze chwile ciasto ręcznie.
    Ciasto przełożyć do lekko oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1.5 godz.

    Po tym czasie wyjąć ciasto na blat i jeszcze chwilkę wyrobić..
    Lekko rozwałkować i szklanką wykrawać kółka na środek nakładać łyżeczkę marmolady, dobrze skleić i odłożyć na ok 20min. do wyrośnięcia (sklejaną strona do dołu)

    Po wyrośnięciu smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
    Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym.

  3. Na koniec można polać lukrem bądź posypać cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń