Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 20-02-2020
co roku staram się smażyć pączki z nowego przepisu w tym roku wybór padł na pączki Roberta Makłowicza
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5912
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 625
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 781
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5912
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 625
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 781
Składniki
do miski przesiewamy mąkę, robimy dołek wkruszamy drożdże, zasypujemy łyżką cukru i wlewamy połowę ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 10 minut aż zaczną rosnąć.
Żółtka i całe jajko ucieramy z cukrami na kogel- mogel. Wlewamy do mąki, dodajemy pozostałe składniki. I wyrabiamy ciasto, aż ciasto nie będzie kleić się do rąk, a na powierzchni zauważysz pęcherzyki powietrza. Do masy w trakcie wyrabiania dodajemy stopniowo roztopione masło.
Wyrobione ciasto formujemy w kulę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę by ciasto podwoiło swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na każdym układamy marmoladę; zlepiamy. Układamy na posypanym mąką stole przykrywamy ściereczką i zostawiamy aż pączki podwoją swoją objętość.
W garnku roztapiamy smalec, wkładamy pączki i smażymy z każdej strony. Wyjmujemy; układamy na papierowym ręczniku a następnie posypujemy cukrem pudrem