Do góry

Desery Przepis na:

Pączki z serka homogenizowanego.

Pączki z serka homogenizowanego.

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1856

Dodano:

Odsłon: 15206

Pierwszy raz zrobiłam takie pączki i stwierdzam, że są pyszne i usmażę je jeszcze nie raz. Ja swój przepis mam z książki kucharskiej, ale pełno ich na blogach kulinarnych. I wcale się nie dziwię, że ludzie je przygotowują, bo nie dość, że są pyszne to jeszcze można je przygotować w pół godziny. W środku są puszyste i bardzo mięciutkie. Polecam na pączkową zachciewajkę, bo takie tradycyjne pączki to ja piekę tylko w Tłusty Czwartek, wtedy smakują najlepiej. Zapraszam :)

Składniki

  • 2 jajka
  • 25 dag serka waniliowego homogenizowanego
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 małe łyżeczki octu
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia pączków
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy serek i miksujemy, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy na gładkie ciasto, na koniec wlewamy ocet i dokładnie łączymy z ciastem.

  2. 2. W garnku rozgrzewamy olej. Następnie za pomocą dwóch łyżek z ciasta formujemy pączki i wrzucamy do gorącego oleju. Smażymy z obu stron po kilka minut do zrumienienia.

  3. 3. Usmażone wyjmujemy i odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

  4. 4. Pączki oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.

    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Zamiast octu do ciasta można dać spirytus. Ocet w pączkach nie jest wyczuwalny, a pączki nie chłoną tłuszczu.
    Z przepisu wyszło mi dwa duże obiadowe talerze pączków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń