Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas na wypieki z truskawkami.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 896
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 78
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2130
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4150
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 896
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 78
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2130
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4150
Składniki
Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, rozprowadzić odrobiną letniego mleka, dodać mąkę, żółtka, jaja, ubite z cukrem, alkohol, szczyptę soli i resztę mleka. Dokładnie wyrobić ciasto, wlać stopione masło i jeszcze chwilę wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładać częściami na stolnicę wysypaną mąką. Utworzyć wałek i ucinać nożem jednakowej wielkości kulki. Nakładać dojrzałe truskawki i zlepiać końcami palców , następnie wyłożyć na stolnicy oprószonej mąką łączeniem do dołu.
Gotowe pączki jeszcze raz odłożyć do wyrośnięcia. Smażyć na gorącym tłuszczu, odsączyć na bibule i posypać cukrem pudrem.