Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki są wyśmienite! Zrobiłam tak, jak kiedyś robiła moja Babcia. Jeżeli część mąki przeznaczoną na rozczyn wymieszamy z gorącym mlekiem pączki nie będą chłonęły tłuszczu. Można nie dodawać alkoholu ( ale ja dodaję). Pączusie są puszyste i leciutkie dlatego robię ich zawsze dużą porcję.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
400 ml mleka zagotować. Mąkę przesiać. Do miski dajemy 40 dkg mąki i zalewamy gorącym ale nie wrzącym mlekiem i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Pozostałe mleko lekko podgrzewamy. Do letniego dajemy drożdże rozpuszczamy i odstawiamy na ok 10 min. Po tym czasie dajemy do mąki z mlekiem mieszamy odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20 min. W międzyczasie ucieramy żółtka z cukrem do białości dodajemy kieliszek wódki i sól. Mieszamy.
Do rozczynu dodajemy utarte żółtka resztę mąki i roztopione letnie masło. Wyrabiamy ciasto aż zacznie dobrze odchodzić od ręki. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość odrywamy porcje ciasta rozpłaszczamy w palcach na placuszek nakładamy nadzienie ( u mnie osączone wiśnie z syropu) zlepiamy kulkę i odkładamy na podsypaną mąką stolnicę. Zostawiamy do podrośnięcia pod przykryciem. W szerokim rondlu rozgrzewamy smalec. Smażymy na ciemnozłoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Smacznego!