Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki są wyśmienite! Zrobiłam tak, jak kiedyś robiła moja Babcia. Jeżeli część mąki przeznaczoną na rozczyn wymieszamy z gorącym mlekiem pączki nie będą chłonęły tłuszczu. Można nie dodawać alkoholu ( ale ja dodaję). Pączusie są puszyste i leciutkie dlatego robię ich zawsze dużą porcję.
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 153
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 300
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1530
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 153
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 300
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1530
Składniki
400 ml mleka zagotować. Mąkę przesiać. Do miski dajemy 40 dkg mąki i zalewamy gorącym ale nie wrzącym mlekiem i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Pozostałe mleko lekko podgrzewamy. Do letniego dajemy drożdże rozpuszczamy i odstawiamy na ok 10 min. Po tym czasie dajemy do mąki z mlekiem mieszamy odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20 min. W międzyczasie ucieramy żółtka z cukrem do białości dodajemy kieliszek wódki i sól. Mieszamy.
Do rozczynu dodajemy utarte żółtka resztę mąki i roztopione letnie masło. Wyrabiamy ciasto aż zacznie dobrze odchodzić od ręki. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość odrywamy porcje ciasta rozpłaszczamy w palcach na placuszek nakładamy nadzienie ( u mnie osączone wiśnie z syropu) zlepiamy kulkę i odkładamy na podsypaną mąką stolnicę. Zostawiamy do podrośnięcia pod przykryciem. W szerokim rondlu rozgrzewamy smalec. Smażymy na ciemnozłoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Smacznego!