Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 593
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11917
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13499
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 593
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11917
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13499
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Składniki
Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać z kilkoma łyżkami mąki i zostawić do wyrośnięcia ( około 20 minut).
roztopić masło. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijając dodawać kolejno żółtka
Do wyrośniętego rozczynu z drożdży dodać resztę mąki, stopione masło, ubite jaja, jednocześnie wyrabiając ciasto przez około 15 minut. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto wyrośnie formować małe kuleczki w środek włożyć dżem lub 3 wiśnie, zlepić jak pierogi i uformować pączuszki
Smażyć na głębokim tłuszczu do zarumienienia.
oryginalny przepis znalazłam tu http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/placki/racuchy_drozdzowe/przepis.html