Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10513
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6066
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5331
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12929
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4670
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10513
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6066
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5331
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12929
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4670
Składniki
W rondelku rozgrzewamy mleko, śmietankę, cukier i ziarenka wanilii, aż do zagotowania. Następnie rondelek zestawiamy z palnika. W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Odstawiamy ją na kilka minut żeby dobrze namokła. Należy ją dokładnie wymieszać z wodą, żeby nie powstały grudki.
Do rondelka wrzucamy mascarpone i całość miksujemy, dodając na końcu rozpuszczoną żelatynę. Otrzymaną masę wlewamy do foremek. Gotowe porcje przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 6 godzin.
W małym garnuszku dusimy łyżkę malin, dodajemy do smaku kilka łyżeczek cukru pudru i na małym ogniu ucieramy sos. Pod koniec ucierania dodajemy odrobinę soku z cytryny i całość sosu odstawiamy do ostygnięcia. Deser dekorujemy sosem malinowym, świeżymi owocami. Podajemy schłodzone.