Do góry

Desery Przepis na:

Panna Cotta z owocami

Panna Cotta z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1629

Dodano:

Odsłon: 162

Panna Cotta zimowa, bo z mrożonymi owocami z własnego ogrodu. Lubię mieć w zamrażarce trochę owoców, które mogę wykorzystać nie w sezonie do deserów lub jako dodatek do śniadania. Panna Cotta to szybki deser, niewymagający dużego nakładu pracy, a jednocześnie smaczny i gustowny.

Składniki

  • 250ml śmietanki 30%
  • 250ml mleka
  • 80g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Ponadto:
  • morwy lub jeżyny
  • maliny
  • borówki amerykańskie
  • granola
  • płatki kukurydziane
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody. Odstawić do napęcznienia.

    Mleko oraz śmietankę wlać do garnka, dodać cukry. Zagotować, lekko przestudzić. Dodać napęczniałą żelatynę, mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Odstawić do pół stężenia.

  2. Na dno szklanek wykładamy po 3 duże morwy lub jeżyny. Tężejącą Panna Cottę wykładamy po 5 łyżek na owoce. Posypuję granolą i płatkami kukurydzianymi, ponownie polewam Panna Cottą. Wierzch dekoruję malinami, borówkami i jeżynami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń