Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paryżanka to pyszne ciasto jogurtowe z dużą ilością lekko kwaskowatych śliwek, które przyjemnie przełamują słodycz. Deser świetnie sprawdzi się na piknik, grilla czy też na co dzień do kawy. Nie wymaga długiego czasu przygotowywania ani skomplikowanych składników. To ciasto, które zawsze wychodzi. Jeśli odwiedzili cię niespodziewani goście, Paryżanka uratuje cię w każdej sytuacji. Dużą zaletą tego ciasta jest możliwość użycia niemal dowolnych owoców, szczególnie: jabłek, gruszek, czy nawet mandarynek lub kiwi. Wykorzystaj to, co akurat masz pod ręką i zaskocz się efektem!
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4459
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5900
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1358
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12680
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4459
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5900
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1358
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12680
Składniki
Śliwki umyj i osusz. Usuń pestki, a następnie pokrój owoce na ćwiartki lub ósemki, w zależności od ich wielkości.
W dużej misce ubij jajka trzepaczką do uzyskania jednolitej i puszystej masy.
Dodaj jogurt, cukier, olej, tartą skórkę z cytryny i wanilię. Mieszaj do całkowitego połączenia składników.
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj do połączenia.
Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę. Na wierzchu ułóż pokrojone śliwki, tworząc pióropusz.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 35-40 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na 5-10 minut do przestudzenia.
Paryżankę podawaj po posypaniu cukrem pudrem.