Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paryżanka to pyszne ciasto jogurtowe z dużą ilością lekko kwaskowatych śliwek, które przyjemnie przełamują słodycz. Deser świetnie sprawdzi się na piknik, grilla czy też na co dzień do kawy. Nie wymaga długiego czasu przygotowywania ani skomplikowanych składników. To ciasto, które zawsze wychodzi. Jeśli odwiedzili cię niespodziewani goście, Paryżanka uratuje cię w każdej sytuacji. Dużą zaletą tego ciasta jest możliwość użycia niemal dowolnych owoców, szczególnie: jabłek, gruszek, czy nawet mandarynek lub kiwi. Wykorzystaj to, co akurat masz pod ręką i zaskocz się efektem!
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 74
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 43
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 35
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 74
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 43
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 35
Składniki
Śliwki umyj i osusz. Usuń pestki, a następnie pokrój owoce na ćwiartki lub ósemki, w zależności od ich wielkości.
W dużej misce ubij jajka trzepaczką do uzyskania jednolitej i puszystej masy.
Dodaj jogurt, cukier, olej, tartą skórkę z cytryny i wanilię. Mieszaj do całkowitego połączenia składników.
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj do połączenia.
Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę. Na wierzchu ułóż pokrojone śliwki, tworząc pióropusz.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 35-40 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na 5-10 minut do przestudzenia.
Paryżankę podawaj po posypaniu cukrem pudrem.