Do góry

Desery Przepis na:

Pastel de tres leches

Pastel de tres leches

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11102

Dodano:

Odsłon: 4352

Meksykańskie ciasto mleczne. Obawiałam się trochę, że ciasto po upieczeniu nie wciągnie takiej ilości mleka i będzie w nim pływało, niepotrzebnie :-). Wchłonęło je jak gąbka i dzięki temu jest mega wilgotne, delikatne, cudownie mleczne :-). W oryginale powinno być też mleko skondensowane słodzone lecz ja zastąpiłam je niesłodzonym, bo obawiałam się, że będzie za słodkie. W takiej wersji jest w sam raz :-). Polecam

Składniki

  • Ciasto:
  • jajko 4
  • cukier 1 szkl.
  • mleko 250ml
  • masło 11 dag
  • ekstrakt z wanilii lub olejek waniliowy
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • mąka pszenna 2 szkl.
  • gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
  • sól szczypta
  • mleczna mieszanka:
  • skondensowane mleko słodzone 300 ml (nie dałam, zastapiłam niesłodzonym)
  • skondensowane mleko niesłodzone 370 ml (dałam 660ml)
  • śmietanka 30 lub 36% 3/4 szkl.
  • dodatkowo:
  • śmietanka 30 lub 36% 300 ml
  • cukier puder 1 łyżka
  • śmietan fix 1 op.
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pastel de tres leches

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. W garnku roztopić masło z mlekiem, odstawić do lekkiego przestudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Do masy jajecznej dodawać na zmianę przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i masło z mlekiem. Miksując krótko na najmniejszych obrotach lub już tylko wymieszać łyżką.
    Blachę o wymiarach 28 x 23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i piec ok. 35-40 min. w temp. 160 stopni. (do tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i po 10 min. zrobić na całej powierzchni placka dziurki (patykiem do szaszłyków) do samego dna.
    5 min. przed końcem pieczenia wymieszać składniki mieszanki mlecznej. (ja zamiast mleka słodzonego dodałam tylko niesłodzone ale jesli ktoś lubi mega słodkie ciasta może dodać słodzone :-) ).
    Powoli łyżka po łyżce nasączać upieczone ciasto mleczną mieszanką. Ciasto będzie coraz bardziej mokre i będzie chłonąć mleko jak gąbka. Poczekać do wystygnięcia ciasta i wstawić je na kilka godz. do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem ubić kremówkę z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wyłozyć na ciasto. Mozna udekorować prażonymi płatkami migdałowymi, posypać startą czekoladą, kakao lub plasterkami owoców. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 24 listopada 2013 Ewciu, zapraszam, bo jeszcze kilka kawałków zostało :-) rzeczywiście ciasto jest lekkie i delikatne, meeeega mleczne :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 24 listopada 2013 Marzenko, to ja dziś do Ciebie na deser wpadnę :))), wygląda niebiańsko i tak delikatnie, wspaniałe !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń