Desery Przepis na:
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru, łyżeczkę mąki i łyżeczkę octu. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg ok. 26 cm i wykładamy na niego masę białkową. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy 1,5 godziny. Studzimy w uchylonym piekarniku. Wystudzoną bezę położyć na paterze dnem do góry, delikatnie zerwać papier. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Dekorujemy owocami sezonowymi. Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

ilovebakepl 19 czerwca 2012Zgłoś do usunięcia
Beza jest już tak słodka, że chyba nikt nie zniósł by jeszcze dodatkowej porcji cukru w bitej śmietanie :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

gocha01 19 czerwca 2012Zgłoś do usunięcia
Deser przepyszny,robię go zwylke w sezonie truskawkowym:-)jednak do śmietany dodaję cukier,nie jakąś straszną ilośc,ale na tyle by było czuć,że jest słodka.Bita śmietana bez cukru stosuję czasem do zup kremów,do deserów słodka musi byc:-)1 Kto głosował? | Odpowiedz

wiki_3 08 czerwca 2012Zgłoś do usunięcia
ojjjjj, lekki to on nie jest, bomba kaloryczna;) ale wart grzechu:) Robiłam wielokrotnie z różnymi owocami i to jeden z najulubieńszych deserów mojej rodziny. Polecam0 Kto głosował? | Odpowiedz

biancorossa 25 maja 2012Zgłoś do usunięcia
Pyszności, muszę coś takiego zrobić z truskawkami:)0 Kto głosował? | Odpowiedz