Desery Przepis na:
Pavlova z mascarpone i owocami


Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6681
Dodano: 05.07.2018
Odsłon: 7477
Składniki
- 6 białek w temperaturze pokojowej
- 300 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka bezglutenowej mąki kukurydzianej (bądź skrobi ziemniaczanej)
- 250 ml śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- owoce do ozdobienia
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
W misce ubijamy białka w temperaturze pokojowej. Kiedy zaczynają się pienić dodajemy stopniowo po łyżce cukru oraz szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach do momentu aż masa będzie sztywna, lśniąca i gładka bez wyczuwalnego cukru na samym końcu dodając mąkę. Następnie na blaszce kładziemy papier do pieczenia i odrysowujemy okrąg o średnicy 22-24 cm. Nakładamy bezę na równą wysokość tworząc koło. Na środku robimy zagłębienie to będzie nasze miejsce na krem a następnie łyżką od spodu do góry tworzymy wzniesienia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę do 100-110 stopni. Suszymy w nim bezę przez 2h.
-
Ja osobiście zostawiam bezę do wystudzenia a następnego dnia przygotowuje krem. W misce ubijam śmietankę 36% kiedy zaczynają powstawać wzory na śmietance dodaje mascarpone oraz cukier puder. Krótko ubijam aby otrzymać konsystencje kremu. Krem przekładamy na bezę na wierzchu układamy owoce i całość wstawiamy na 2h do lodówki.
Komentarze do przepisu (6)

smaki-katriny 06 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Wygląda bosko :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 05 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Śliczna Pavlova, nie każdy potrafi ją zrobić.:) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 05 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszne ciacho no i teraz te świeże owoce, super :) Biorę kawałek ;) Odpowiedzi: 2 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz