Do góry

Desery Przepis na:

Piankowa kanapka

Piankowa kanapka

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10245

Dodano:

Odsłon: 63194

Smakuje zarówno małym milusińskim jak i dorosłym :-) delikatna pianka zamknięta w herbatnikach. Smaczny sposób na wykorzystanie białek

Składniki

  • z podanych proporcji otrzymamy 12 kanapek:
  • herbatniki 24szt.
  • białko 4
  • serek homogenizowany naturalny 25 dag
  • śmietanka 30% 16 dag
  • kakao 1 łyżka
  • żelatyna 6 łyżeczek
  • cukier puder 7 pełnych łyżek
  • cukier waniliowy
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Formę (24 x 24cm) wyłozyć papierem do pieczenia. Ułozyc obok siebie na całej blaszce 12 herbatników.
    Masa kakaowa: Serek zmiksować z kakao i cukrem pudrem. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i połaczyć delikatnie z serkiem. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą kakaową. 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Przestudzić. Letnią żelatynę cienkim strumieniem wlewać do masy kakaowej, ucierając mikserem na najmniejszych obrotach, odrazu wylać na herbatniki i równo rozprowadzić (trzeba postępowac szybko, bo masa szybko gęstnieje). Wstawic do lodówki. W tym czasie przygotowac masę białą.
    Masa waniliowa: Należy postępować identycznie jak z kakaową, z tymże zamiast kakao, do serka nalezy dodać cukier waniliowy. Gotową masę waniliową wyłożyc szybko na kakaową, wyrównać i na wierzch ułozyć kolejne 12 herbatników. Schłodzić w lodówce kilka godzin. Kroić jak kanapki, na wielkość herbatnika. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń