Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakuje zarówno małym milusińskim jak i dorosłym :-) delikatna pianka zamknięta w herbatnikach. Smaczny sposób na wykorzystanie białek
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117933
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8340
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3099
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2050
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1509
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117933
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8340
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3099
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2050
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1509
Składniki
Formę (24 x 24cm) wyłozyć papierem do pieczenia. Ułozyc obok siebie na całej blaszce 12 herbatników. Masa kakaowa: Serek zmiksować z kakao i cukrem pudrem. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i połaczyć delikatnie z serkiem. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą kakaową. 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Przestudzić. Letnią żelatynę cienkim strumieniem wlewać do masy kakaowej, ucierając mikserem na najmniejszych obrotach, odrazu wylać na herbatniki i równo rozprowadzić (trzeba postępowac szybko, bo masa szybko gęstnieje). Wstawic do lodówki. W tym czasie przygotowac masę białą. Masa waniliowa: Należy postępować identycznie jak z kakaową, z tymże zamiast kakao, do serka nalezy dodać cukier waniliowy. Gotową masę waniliową wyłożyc szybko na kakaową, wyrównać i na wierzch ułozyć kolejne 12 herbatników. Schłodzić w lodówce kilka godzin. Kroić jak kanapki, na wielkość herbatnika. Smacznego :-)