Do góry

Desery Przepis na:

Piegusek w białej czekoladzie

Piegusek w białej czekoladzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6645

Dodano:

Odsłon: 5441

Pyszna babka którą można zrobić w expresowym czasie :) Także idealnie kiedy mamy niezapowiedzianych gości.

Składniki

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 80 g cukru pudru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka maku
  • 100 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • aromat śmietankowy
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki mleka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli a pod koniec miksowania dodajemy cukier puder.

  2. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy cały czas miksując. Dodajemy mak oraz cukier wanilinowy, aromat i krótko miksujemy.

  3. Masę przelewamy do keksówki natłuszczonej i obsypanej mąką. Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 40 min. Do tzw. suchego patyczka.

  4. Kiedy ciasto ostygnie w kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę z dwoma łyżkami mleka i rozsmarowujemy na cieście. Delikatnie posypując wierzch makiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smakoszka1950 01 kwietnia 2018 Ten wypiek nazywa si "Rogacz" ! To od kłującego lekutko i smakowicie maku. W moim domu gości od baaardzo dawna. Polecam ! Można go także potraktować jako spód tortu itp.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń