Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pozostajemy w klimacie świątecznym. Dziś proponuję Wam pierniczki, które - jeśli zrobicie teraz, do Świąt spokojnie Wam zmiękną i nabiorą aromatu :) Ich wykonanie nie nastręcza specjalnych trudności, a smak - dzięki jednemu niepozornemu dodatkowi - jest wprost bezcenny :)
Przepis na pyszne i aromatyczne pierniczki, który sprawdza się u mnie od lat....
Odsłon: 3862
Przepyszna tradycyjna szarlotka przepis pochodzi ze starego babcinego zeszytu .
Odsłon: 410
Soczysty kurczak, ciągnący się ser, aromatyczny koperek i chrupiąca panierka...
Odsłon: 1568
Dzisiaj zapraszam na szybką, smaczną, efektowną i zdrową przekąskę, która ide...
Odsłon: 367
Przepis dnia
Dzisiaj czas na lekki deser w stylu włoskim. Przepyszny krem na bazie mascarp...
Odsłon: 2329
Delikatna młoda kapusta zasmażana na maśle z dodatkiem koperku. Odpowiednia...
Odsłon: 215
Przepyszna tradycyjna szarlotka przepis pochodzi ze starego babcinego zeszytu .
Odsłon: 410
Soczysty kurczak, ciągnący się ser, aromatyczny koperek i chrupiąca panierka...
Odsłon: 1568
Dzisiaj zapraszam na szybką, smaczną, efektowną i zdrową przekąskę, która ide...
Odsłon: 367
Przepis dnia
Dzisiaj czas na lekki deser w stylu włoskim. Przepyszny krem na bazie mascarp...
Odsłon: 2329
Delikatna młoda kapusta zasmażana na maśle z dodatkiem koperku. Odpowiednia...
Odsłon: 215
Składniki
Na stolnicę wysypujemy obie mąki, sodę, przyprawę do piernika i karob/kakao. Mieszamy to ze sobą.
Dodajemy masło i siekamy nożem na jak najdrobniejsze kawałeczki, następnie szybko rozcieramy w palcach. Dodajemy jajka i miód.
Zagniatamy elastyczne ciasto, które nie będzie kleiło się do rąk. Wkładamy do woreczka i chowamy na przynajmniej godzinę do lodówki.
Ciasto wałkujemy na maksymalnie 0,5cm grubości - nie więcej. W trakcie pieczenia mocno podrośnie. Staramy się nie podsypywać za dużo mąką. Wycinamy różne kształty za pomocą foremek.
Wycięte pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. Uważamy, bo druga i kolejne blachy pieką się znacznie szybciej - ledwo zdążymy zdjąć upieczone pierniczki z blachy, te które wstawiliśmy do piekarnika przed chwilą, już zaczynają bardzo mocno pachnieć, więc... ;) Pierniczki studzimy. Przygotowujemy lukier, dosypując stopniowo do białka cukier puder i miksując. Lukier ma być bardzo gęsty, żeby nie spływał nam z pierniczków i żeby dało się nim rysować wzorki. Lukier nakładamy do rękawa cukierniczego. Dobieramy tylkę z małą, okrągłą ''ołówkową'' końcówką i rysujemy dowolne wzory. Polukrowane pierniczki zostawiamy na kilka godzin do wyschnięcia. Suche chowamy do szczelnego słoja lub innego naczynia - ja korzystam z metalowej puszki. Po około tygodniu leżakowania są już w sam raz :) Smacznego!!!!
Przepisy Desery
Desery
Ciasto Shrek
Desery
Świtezianka
Desery
Ciasto Werona
Desery
Deser chia z mango
Ciasto Shrek
Proponuję dziś przepis na słynne ciasto Shrek, z którym jest jeden problem, a...
Odsłon: 49
Świtezianka
Ciasto Świtezianka to poniekąd klasyczny, „babciny” jabłecznik. Kryje w sobie...
Odsłon: 1155